10 fakta du antagligen inte visste om kinesiska muren06Att få vara med och bygga muren var inte direkt något privilegium. Till största delen bestod all arbetskraft av dömda kriminella och krigsfångar. Arbetet var farligt och innebar en rad olika risker. Historiker uppskattar att cirka 400 000 arbetare fick sätta livet till i bygget – bara under tiden som Qin Dynasty var kejsare.

07

Poeter förutspådde bygget av den kinesiska muren redan 700 år innan bygget satte igång. Gruppen av kinesiska poeter, som gick under namnet ”Shijing”, skrev poesi som handlade om en gigantisk mur i Kina redan 1 000 år f.Kr. Poeterna förutspådde inte bara muren, utan också dess syfte; en militärisk mur som skulle skydda riket.

kinesiskamuren3
08Trots att muren har kostat både tid, pengar, liv och material, var muren faktiskt inte alls så bra på att hålla fiender borta som man lätt kan tro. Muren sågs som Kinas största försvarslinje under flera århundraden, men det hände inte bara en gång att Kinas fiender tog sig igenom – och i flera fall kollapsade även stora delar av murverket.

09

Om man googlar fram bilder på kinesiska muren får man oftast upp harmoniska bilder, där det ser ut som att man kan besöka muren i fråga i lugn och ro och vandra hand i hand med sin partner. Riktigt så är inte fallet. Som tidigare nämnt är det en av världens största turistattraktioner, och dagligen ser det ut som på bilden nedanför. Inte riktigt som man hade föreställt sig, va?

kinesiskamuren4
010Under 1960- och 1970-talet blev stora delar av förfallna delar av muren återvunnet, och blev istället hem åt invånare i Kina. Detta var innan murens gigantiska popularitet, och dåvarande regering ansåg det bättre att ta tillvara på materialet och bygga hem, istället för att renovera upp deras idag största landsmärke.

Läs även
berlinmurenfokus
10 fakta du antagligen inte visste om Berlinmuren

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar