10 fakta du antagligen inte visste om det kinesiska nyåret

06Nästan alla firar in det nya året med familjen…
En kinesisk mor, desperat för att få sin son att återvända hem på besök under det kinesiska nyåret, betalade för en hel annons på första sidan av den kinesiska nyhetstidningen Melbourne Daily, som löd följande: ”Pappa och mamma kommer aldrig tvinga dig till att gifta dig längre. Kom hem för och fira det kinesiska nyåret med oss! Från din mamma som älskar dig”. Om grabben kom hem eller inte förtäljer inte historien.

07

Härnäst är det tuppens år…
Varje år av den kinesiska tolvårscykeln är uppkallad efter ett djur. När den tolvåriga cykeln är över, börjar listan med djuret om igen. Samtliga av de tolv djuren är råtta, oxe, tiger, kanin, drake, orm, häst, får/get, apa, tupp, hund och gris. I år kommer det att bli tuppens år.

kinesiskanyaret3

08Hundar får mer uppmärksamhet än vanligt…
Enligt en gammal sägen, som många kineser tar på största allvar, är att alla hundars födelsedag infaller under den andra dagen på det kinesiska nyåret, och betyder att man alltså ska visa extra respekt och vänskap för samtliga hundar – oavsett om de är husdjur eller gatuhundar.

09

Barnen får pengar i rödfärgade kuvert…
I stället för inslagna gåvor, som de flesta andra nationaliteter ger på sitt årliga och huvudsakliga firande, får barnen i Kina traditionellt röda kuvert fyllda av pengar. Mängden pengar är vanligtvis ett jämnt antal, men beloppet kan inte vara delbart med fyra, eftersom antalet fyra representerar ”död” i landet.

kinesiskanyaret4

010Nyår är rena rama kassakon för kinesiska studenter…
Framgång och lycka är viktigt för kineserna. I Kina har det blivit alltmer populärt att hyra en ”falsk” flickvän eller pojkvän att ta hem under det kinesiska nyåret och visa upp för föräldrarna. Många unga gör detta för att slippa föräldrarnas ständiga tjat om förhållande och äktenskap. För så lite som 20 dollar eller så mycket som 600 dollar per dag brukar vanligtvis studenter hyra ut sig.
Läs även
kinafokus
10 fakta du antagligen inte visste om Kina

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar