Välj en sida

Idag har armbandsuren mer eller mindre bara kommit att bli en accessoar – ibland lite billigare, ibland hutlöst dyra. Förr i tiden hade vi inga mobiltelefoner att kolla tiden på, och armbandsur, likväl fickur, var populärt hos i princip alla. I dagens samhälle har klockorna istället bytt inriktning lite, och ska istället tåla hårda och tuffa klimat, likväl att de ska fungera felfritt – utan att diffa på någon sekund fram eller tillbaka. Men klockor är så mycket mer intressant än bara det – här är tio fakta som du bör känna till!

Populärt i agentfilmer…

James Bond-filmer med Sean Connery i huvudrollen bär han en Rolex Submariner, medan Daniel Craig bär en Omega-klocka. I Bourne Ultimatum bär Matt Damon en Tag Heuer-klocka. Dock verkar det självutnämnde klockmärket Hamilton dominera filmbranschen – märket förekommer i minst 151 filmer, från The Frogmen 1951 till Interstellar, 2014.

Mekaniska klockor mindre tillförlitliga…

Mekaniska klockor är i allmänhet mindre tillförlitliga än de med kvartsrörelser (som infördes år 1969). I själva verket – trots sin skönhet och komplexitet – tenderar de mekaniska delarna av dessa klockor att vinna eller förlora några sekunder över en tidsperiod. Detta beror på att de påverkas av många krafter (t.ex. gravitationen). Däremot kan kvartsklockor också påverkas – men då istället av bland annat temperaturer och batteriets livslängd.

Armbandsur var avsedda för kvinnor…

De första armbandsuren var avsedda för kvinnor, medan män använde fickur. Det första armbandsuret som har tillverkats var av Robert Dudley, som gjordes till drottning Elizabeth I av England år 1571. Åsikterna går dock isär, och andra menar på att de första armbandsuren tillverkades så sent som 1810 eller 1868.

Omega populärt hos astronauter…

Omega Speedmaster (på bilden nedanför) var ett favorittillbehör i rymden! NASA:s astronauter bar klockan på sin resa till månen (totalt sju Apollo-astronauter), och både amerikanska astronauter och ryska kosmonauter bar dem vid första mötet på Apollo-Soyuz.

Blev populärt under första världskriget…

Moderna armbandsur blev inte populära att användes av män fram till under första världskriget. Soldaterna började att bära armbandsur just för rörelsefriheten som krävdes. Ungefär i samma skede började det första armbandsuret med alarm att serietillverkas av Eterna.

10 fakta du antagligen inte visste om val

10 fakta du antagligen inte visste om val

Alla vet vi nog vad ett demokratiskt val är. Somliga har tur att få uppleva det som en självklarhet, medan andra mindre lyckligt lottade får kämpa och slåss för något som borde vara en självklarhet överallt. I skrivande stund är vi inne i slutskedet av det amerikanska...

10 fakta du antagligen inte visste om jordbruk

10 fakta du antagligen inte visste om jordbruk

Jordbruk är - som de flesta vet - människans nyttjande av mark genom bearbetning av åkrar och betesmark i syfte att producera exempelvis djurfoder, livsmedel eller råvaror för energi- och industriändamål. Det hör inte till ovanligheten att jordbruk kombineras med...

10 fakta du antagligen inte visste om marknadsföring

10 fakta du antagligen inte visste om marknadsföring

Marknadsföring används för att få nuvarande och potentiella kunders intresse till sitt företag, evenemang, idrott eller andra motsvarigheter. Begreppet har sitt ursprung från den italienska ekonomen Giancarlo Pallavicini, redan år 1959. Rötterna från den italienska...