10 fakta du antagligen inte visste om koalabjörnar

Namnet ”koala” härstammar från ursprungsbefolkningen och betyder ”den som sällan dricker”. I början på 1900-talet utrotades djuret nästan helt och hållet för sin päls. Skyddsåtgärder har dock varit framgångsrika och antalet individer har åter igen börjat öka. Här är ytterligare tio fakta som du bör känna till om de söta små koalorna. 

01) Trots namnet, koalabjörnar, är det i själva verket ingen björn, utan ett pungdjur.

02) Det är inte bara katter som sover mycket. Även koalabjörnar sover stora delar av dygnet – ungefär 20 timmar!

03) Koalabjörnar förvarar löv i sina kindpåsar för att kunna äta dem vid senare tillfällen då hungern kommer smygandes.

koalabjornar2

04) Visst tusan har vi hört talas om trädkramare, men visste du att även e små söta koalabjörnarna kramar träd? Fast syftet är å andra sidan av något annat, då de gör det för att kyla ner sig under varma dagar.

05) Det har visat sig att koalor av det kvinnliga könet i fångenskap har engagerat sig i lesbiska beteenden.

06) Koalabjörnar har fingeravtryck likt människor, där varje fingeravtryck är unikt för var och en.

07) Likt unga elefanter, flodhästar och pandor äter även koalabjörnar av sin mammas avföring när de är små.

koalabjornar1

08) Drygt hälften av alla koalabjörnar i Australien hotas av utrotning. Varför? Jo, de lider nämligen av klamydia.

09) En koalas hjärna väger endast 0,2% av deras totala kroppsvikt. Till skillnad från människan som har den tyngsta hjärnan i förhållande till kroppsvikten.

10) Det fanns över 10 miljoner koalas innan de brittiska nybyggarna kom till Australien. Nu finns det endast omkring 43 000 kvar i det vilda.

 

Läs även
Two-Elephants
10 fakta du antagligen inte visste om elefanter

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar