10 fakta du antagligen inte visste om koffein

Koffein, även känt som guaranin då det återfinns i guarana, matein då det återfinns i mate, och tein då det återfinns i te, är en besk vit kristallin xantinalkaloid som fungerar som en psykoaktivt centralstimulerande drog. Den fungerar som ett milt vätskedrivande medel hos individer som inte tagit koffein tidigare, men denna effekt kan försvinna vid regelbundet bruk. Den tyske kemisten Friedrich Ferdinand Runge upptäckte koffeinet år 1819 och sedan dess är det en vital del av vårt samhälle. Här är tio fakta som du bör känna till om vad som egentligen är en drog.

01Föredrar du mörkt eller ljust kaffe…?
Även om det kan vara svårt att tro, så har faktiskt mörkrostat kaffe egentligen en mycket lägre nivå av koffein än vad ljusrostat kaffe har.

02Starbucks snålar inte…
Det pratas mycket om farorna kring energidrycker i dag, men visste du att Starbucks största kaffe innehåller hela fyra gånger mer koffein än vad en genomsnittlig energidryck gör?

03Dave Grohl överdoserade kaffe…
De flesta hårdrockare vet att droger ofta kan associeras med musiken, men trummisen Dave Grohl tog allt till en helt ny nivå år 2010, då han blev inlagd på sjukhus på grund av överdosering av droger. Fast, drogen visade sig vara koffein, som han hade konsumerat för mycket av under inspelningen av ett nytt album.

04

Tänkt att fungera som rent gift…
Koffeinet i koffeinplantor är egentligen till för att fungera som en giftig substans för att avskräcka växtätande kryp. Chiliplantor fungerar exakt likadant.

05Dog av koffeinintag…
År 2010 svalde en ung man från Storbritannien två stora skedar av rent koffein. Den stora mängden fick honom till att kollapsa och avlida med en gång.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar