10 fakta du antagligen inte visste om kol

Kol (”carbo” på latin) är ett grundämne som har det kemiska tecknet C och atomnumret 6. Livet vi känner är baserat på grundämnet kol. Av detta skäl kallas alla molekyler, där kol- och väteatomer ingår, för organiska. Oorganiska ämnen är således de ämnen som innehåller vilket som helst av de övriga grundämnena, utom både kol och väte samtidigt. Trots detta känner vi idag till fler organiska ämnen än icke-organiska. Men allt det här har du så klart redan lärt dig vid skolbänken, så här kommer istället tio fakta som du säkerligen inte kände till om grundämnet kol!

01Var tionde soldat var gruvarbetare…
Cirka 10% av den totala militärstyrkan i Storbritannien under andra världskriget skickades inte till slagfältet, utan till kolgruvorna som i sin tur blev bränsle till krigsmaskiner. Några av dessa soldater släpptes inte från deras tjänst förrän två år efter krigets slut. De erkändes inte formellt för deras bidrag förrän år 1995.

02Kärnkraft har räddat liv…
Enligt amerikanska NASA hindrade användningen av kärnkraft i genomsnitt över 1,8 miljoner dödsfall över hela världen mellan åren 1971-2009 till följd av lägre luftförorening från minskad kolanvändning.

03Brinner länge…
När en kolgruva fattar eld, brinner den i årtionden – eller till och med århundraden. Det finns tusentals av dessa bränder världen över, och funnits ända sedan människan började att utvinna kol.

04

Illegal kolbrytning leder till allvarliga föroreningar…
Illegala kolbrytningsaktiviteter i Mongoliet och det intensiva användandet av kol som bränns på enkla spisar har gjort en region i Mongoliet – som en gång var känd för sin friska luft – till en av världens mest förorenade platser.

05Kolkraftverk och dess miljöpåverkan…
Efter avvecklingen av kolkraftverk har Toronto, Kanada, varit dimfritt för första gången på över ett decennium.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar