10 fakta du antagligen inte visste om kol

06Miljoner år gammalt…
För miljoner år sedan när träd dog men inte brytas ner av naturen, blev skogar massiva områden av döda träd. Dessa tog så småningom eld och skapade svindlande stora bränder. Mycket av kolet vi konsumerar idag bildades som ett resultat av denna period.

07

Världens äldsta bil går på kol…
Världens äldsta bil som fortfarande går att köra med, byggd 1884, såldes år 2011 för 4,6 miljoner dollar (cirka 39 000 000 SEK i dagens kurs). ”La Marquise” (se bild nedanför), med en toppfart på: 61 km/h drivs den av kol, trä och bitar av papper. Det tar cirka 30-40 minuter för att bygga upp tillräckligt med ånga för att köra.

08Alexey Stakhanov – världens största gruvarbetare…
En sovjetisk kolgruvarbetare vid namn Alexey Stakhanov bröt enligt uppgift 227 ton kol under ett enda arbetsskift och blev titulerad som den största gruvarbetaren genom tiderna.

09

Kosmetikföretagets existens tack vare kol…
Kosmetikföretaget Maybelline grundades när Williams märkte att hans äldre syster, Mabel, tillämpade en blandning av vaselin och kolstoft på ögonfransarna för att ge dem ett mörkare, fylligare utseende.

”Den brinnande staden”…
Det finns en stad i Pennsylvania, USA, där en kolgruva brinner under, och har gjort under de senaste 50 åren. Alla flyttade utom nio personer, och elden förväntas fortsätta att brinna i ytterligare 250 år.
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om diamanter

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar