10 fakta du antagligen inte visste om kometer

En komet är en mindre himlakropp som kretsar runt solen. När den befinner sig tillräckligt nära solen framträder en synlig koma (atmosfär) eller en svans vilka båda främst uppstår på grund av effekten från solstrålning på kometkärnan. Kometkärnor är svagt sammanhållna samlingar av is, stoft och mindre stenpartiklar. Kärnan mäter mellan från några få kilometer till tjugotals kilometer tvärs över.

Sedan barnsben har nog många av oss vid något tillfälle varit rädda för att vår planet någon gång ska träffas av en komet, även om sannolikheten inte är direkt så stor. För på något sätt måste ju människans existens någon gång sluta att upphöra? Eller? Och blir det i så fall ens en kollision med en komet som bestämmer vårat öde? Det återstår att se! Tills dess bjuder vi på tio fakta om dessa spännande ”rymdstenar”!01Isen som utgör kärnan i en komet är inte bara fryst vatten som du kan slänga ner i din sommardrink. Superkall metan, ammoniak och is bestående av koldioxid figurerar också i kärnan, tillsammans med damm, stenar och annat skräp från solsystemet.

02

Vart 76:e år passerar kometen Halley vårat inre solsystem, vilket också innebär att den är synlig från vår planet. Detta är en av de mest kända kometer vi känner till, och människan har lärt sig mycket genom att studera kometen. Nästa gång man kan skymta kometen är under juli månad år 2061.

kometer1
03Kometen Shoemaker-Levy 9 är en av alla kometer vi har i vårat solsystem, dock kanske inte riktigt så känd som Halley. År 1993 kunde astronomer bevittna något spektakulärt, när Shoemaker-Levy 9 bröts sönder i bitar som spridda över planeten Jupiter.

04Kometer reflekterar endast 4% av ljuset som faller på dem, resterande 96% absorberas av kometen.

kometer2
05Än idag är det okänt för oss människor vad som gömmer sig under isen i en kometkärna.

Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar