Välj en sida

Kor är domesticerade klövdjur av familjen oxdjur, det vill säga vanliga kor, tjurar, kvigor och kalvar. Dessa tamdjur används mest för mjölk- och köttproduktion, och i vissa fall även som dragdjur. Jag vet inte om jag är den enda som har en pappa som stannar bilen så fort en flock av kossor är i förbifarten – just för att stanna upp och prata med kossorna. Därav har jag också fått stanna till i hans sällskap och glo på gräsätande kreaturer. Men efter att ha läst på lite om just kor är de minst sagt intressanta, så här följer tio fakta som du kanske inte kände till om något du alltid kan skymta när du är utanför storstaden!

Socialt beteende likt människans…

Kor är sociala djur, och de kommer naturligtvis att bilda stora flockar. Likt människor kommer de att skaffa vänner och speciella band till vissa flockmedlemmar, samtidigt som de gärna undviker andra.

Är färgblinda…

Kor är färgblinda och kan inte se rött och grönt. I en tjurfäktning är viftandet med den röda duken inte just färgen som är intressant, utan just själva viftandet i sig, har studier visat.

Exceptionell hörsel…

Kossor kan höra lägre och högre frekvenser bättre än människor.

Detta ständiga tuggandet…

När du åker förbi en kohage med din bil ser du med största sannolikhet kor som tuggar gräs, och ja, de tuggar ofta gräs. De kan tugga i hela 50 tugg per minut, ungefär. I snitt har en kossa över 40 000 tuggrörelser per dag!

Enormt synfält…

Just på grund av deras ögons placering kan de se i nästan 360 grader. Tänk om vi människor hade samma synfält!

10 fakta du antagligen inte visste om pudlar

10 fakta du antagligen inte visste om pudlar

Pudlar finns i hela fyra olika storlekar: toypudel, dvärgpudel, mellanpudel och storpudel, som alla räknas till rasgruppen sällskapshundar. I en undersökning från 2012/2013 räknades pudeln in som världens tredje vanligaste hundras och var ursprungligen en...

10 fakta du antagligen inte visste om Maine coon

10 fakta du antagligen inte visste om Maine coon

Maine coon anses vara den första kattrasen från Amerika. Man vet inte riktigt hur rasen uppkom men det finns många myter och teorier kring det hela. Vad vi i alla fall vet är att rasen i fråga har blivit omåttligt populär här i vårt avlånga land! Och här är tio fakta...