1
1 poäng

På de vidsträckta gröna ängarna, där solen målar gyllene stråk över landskapet, finns en viktig och mjölkvänlig hjälte: kon. Denna majestätiska varelse, mer än bara en leverantör av mjölk och kött, bär på en rik historia och en kulturell betydelse som sträcker sig över tid och världar. Därför bjuder vi här på tio fakta som du kanske inte kände till om just kor sedan tidigare – håll tillgodo!

Socialt beteende likt människans…

Kor är väldigt sociala djur, och de kommer naturligtvis att bilda stora flockar. Likt människor kommer de att skaffa vänner och speciella band till vissa flockmedlemmar, samtidigt som de gärna undviker andra.

Är färgblinda…

Kor är färgblinda och kan inte se rött och grönt. I en tjurfäktning är viftandet med den röda duken inte just färgen som är intressant, utan just själva viftandet i sig, har studier visat.

De har en exceptionell hörsel…

Kossor har faktiskt en bredare hörbarhet än människor och kan uppfatta ljud vid lägre och högre frekvenser. En ko kan höra ljud i frekvensområdet 23 hertz till 35 kilohertz, medan människor normalt kan höra i området 20 hertz till 20 kilohertz.

Denna utökade hörbarhet är en del av kornas anpassning till sin miljö och har betydelse för deras kommunikation med varandra samt för att uppfatta faror eller händelser i omgivningen.

Detta ständiga tuggandet…

När du åker förbi en kohage med din bil ser du med största sannolikhet kor som tuggar gräs, och ja, de tuggar ofta gräs. De kan tugga i hela 50 tugg per minut, ungefär. I snitt har en kossa över 40 000-50 000 tuggrörelser per dag!

Enormt synfält…

Just på grund av deras ögons placering kan de se i nästan 300 grader. Kor har ögonen placerade på sidorna av huvudet, vilket ger dem vidvinklig syn och hjälper dem att upptäcka potentiella faror eller rovdjur från olika håll. Denna synanpassning är en del av deras försvarsmekanismer i det vilda och hjälper dem att övervaka sin omgivning. Tänk om vi människor hade samma synfält!

I vissa kulturer spelar kossans mönster och färger stor roll…

Kor är kända för sina unika och varierande muggar, vilket är deras mönster av fläckar och färger pälsen. Inom vissa korridorer och traditioner tros dessa muggar vara kopplade till deras personlighet och beteende. Till exempel kan vissa människor anse att kor med vissa mönster är mer lugna eller lekfulla än andra.

Det finns även berättelser och observationer om kor som har visat intelligens genom att lösa problem, komma ihåg platser och, i vissa fall, visa upp uppfinningsrikedom. Kors sociala och intellektuella egenskaper gör dem till fascinerande och komplexa varelser i det lantliga landskapet.

Bara en myt att de inte kan gå ner för trappor…

Det finns en gammal myt som lyder att kor kan gå upp för trappor – men inte nedför. Detta är ett påstående som dock inte stämmer alls. De kan både gå upp och ner för trappor, och deras ben och leder är konstruerade för att utföra dessa rörelser. Men de gör det gärna inte.

Historien om att kor inte kan gå nerför trappor kan härledas till en missförstådd anekdot eller ett skämt snarare än någon fysiologisk begränsning hos korna. I verkligheten kan kor navigera genom olika terränger och klarar av att röra sig både upp och ner i olika slags terräng.

Saknar kräkreflexer…

Kossor, precis som hästar, har en fysiologisk begränsning som gör att de inte kan kräkas eller spy. Detta beror på skillnader i strukturen hos magen och matsmältningsorganen jämfört med andra djur som har förmågan att kräkas.

Kor är idisslare och har en flerkammrad mage, där maten genomgår flera steg av nedbrytning innan den absorberas i blodet. Den här strukturen gör det svårt för kossor att reversera matsmältningsprocessen och kräkas. De har inte de fysiologiska mekanismerna som krävs för kräkning, vilket är en anledning till varför kossor och liknande idisslare inte kan göra det.

Så mycket vatten dricker en ko dagligen…

En vuxen ko dricker hela 38 – 57 liter vatten – per dag! Mängden kan dock variera lite beroende på faktorer som vikt, ålder, temperatur och fodrets sammansättning. Mängden kan öka när korna är i mjölkproduktion eller när det är varmt och de behöver mer vätska för att reglera kroppstemperaturen.

Luktsinne likt en hund…

Kor har ett välutvecklat luktsinne som liknar hundars. Kor använder sitt luktsinne för att känna igen dofter från mat, identifiera andra kor och uppfatta potentiella faror i sin omgivning. De har ett stort antal luktreceptorer i näsan, vilket gör att de kan upptäcka dofter på långa avstånd.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win