10 fakta du antagligen inte visste om kor

Kor är domesticerade klövdjur av familjen oxdjur, det vill säga vanliga kor, tjurar, kvigor och kalvar. Dessa tamdjur används mest för mjölk- och köttproduktion, och i vissa fall även som dragdjur. Jag vet inte om jag är den enda som har en pappa som stannar bilen så fort en flock av kossor är i förbifarten – just för att stanna upp och prata med kossorna. Därav har jag också fått stanna till i hans sällskap och glo på gräsätande kreaturer. Men efter att ha läst på lite om just kor är de minst sagt intressanta, så här följer tio fakta som du kanske inte kände till om något du alltid kan skymta när du är utanför storstaden!01) Kor är sociala djur, och de kommer naturligtvis att bilda stora flockar. Likt människor kommer de att skaffa vänner och speciella band till vissa flockmedlemmar, samtidigt som de gärna undviker andra.

02) Kor är färgblinda och kan inte se rött och grönt. I en tjurfäktning är viftandet med den röda duken inte just färgen som är intressant, utan just själva viftandet i sig.

03) Kossor kan höra lägre och högre frekvenser bättre än människor.

kor1

04) När du åker förbi en kohage med din bil ser du med största sannolikhet kor som tuggar gräs, och ja, de tuggar ofta gräs. De kan tugga i hela 50 tugg per minut, ungefär. I snitt har en kossa över 40 000 tuggrörelser per dag!

05) Just på grund av deras ögons placering kan de se i nästan 360 grader. Tänk om vi människor hade samma synfält!

06) En ko kan producera över 50 kilo av saliv – per dag. Inte undra på att de dreglar!

07) Du kan få en kossa att gå upp för en trappa – men inte nerför! Detta tack vare att deras knän inte är utvecklade för att gå nerför, då de inte kan utföra rörelserna som krävs.

kor2

08) Precis som hästar kan även inte kossor spy.

09) En ko dricker hela 110 – 190 liter vatten – per dag! Japp, fyll upp badkaret!

10) En kossa har ett luktsinne likt en hund! De kan känna doften av något på nästan en mils avstånd!

BONUS) Kor har bara tänder i nedre käke. Inte undra på att de tuggar sitt gräs så länge!Läs även
mjolkfokus
10 fakta du antagligen inte visste om mjölk

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar