10 fakta du antagligen inte visste om krabbor

Krabbor (på latin Brachyura) är en delordning av vattenlevande kräftdjur. Vissa arter fiskas som mat, ofta ansedda som delikatesser. Krabbor har tio ben varav det först paret bär gripklor. När jag var yngre minns jag att min kompis och jag var ute och fiskade krabbor med hans familj. Jag minns egentligen inte så mycket mer än att jag tyckte det var fascinerande att de gick sidledes än rakt fram. Detta vet säkert redan de flesta, men här är tio fakta som du kanske inte kände till om krabborna!

01Krabban brukar också kallas för ”havets spindel”, då den – likt spindeln – också har fötter som kan böja på lederna på ett liknande sätt. Det enda som skiljer dem åt är att samtliga krabbor har två klor på frambenen. Och precis som flugor består deras ögon av hundratals av linser.

02

Grapsus grapsus (se bild nedanför) är världens mest färgglada krabba, och namngavs av Carl von Linné år 1758, då han var den första att beskriva krabbans unika färger. Den är röd, orange, gul och vit.

krabbor1
03Det finns två typer av krabbor. Först är det de riktiga krabborna (det vill säga Brachyura), som har en mycket kort buk och använder fyra par långa ben för att vandra. De riktiga krabborna inkluderar blå krabbor, spindelkrabbor och spökkrabbor. Andra är ”falska” krabbor (anomurans på latin), som har en längre buk och färre ben att vandra med. De så kallade falska krabborna inkluderar eremitkräftor, kungskrabbor och hårig rosa trollhummer. Det finns cirka 5 000 typer av krabbor, men bara cirka 4 500 av dessa är ”riktiga” krabbor.

04

Världens största krabba i världen är den gigantiska japanska spindelkrabban (se bild nedanför). Krabban kan bli näst intill fyra meter lång, mätt från klospets till klospets då benen är utsträckta. En normalvikt på de japanska spindelkrabborna brukar ligga runt 20 kg. Dessa krabbor har nästan bara observerats i Stilla havet kring Japan.

krabbor2
05En av de största anledningarna till att krabborna i regel brukar vara så plattformade, beror på att de enkelt ska kunna klämma sig in i smala springor.

 
Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar