10 fakta du antagligen inte visste om krabbor

06Krabbor lever på fler olika platser än något annat havsdjur. De finns nästan överallt i havet, till och med under isen i Antarktis och inuti undervattensvulkaner. En typ av krabba lever även på land och klättrar i träd. Snacka om att man hade blivit förvånad om man såg en krabba klättrandes i ett träd!

07

Ordet ”cancer” härstammar och är relaterade till krabbor på latin. Den berömde greken Hippocrates och Galen – med många andra – noterade den liknande svullnaden som en tumör gav med krabbornas vener.

krabbor3
08En manlig eller kvinnlig krabba kan särskiljas genom att titta på deras magar. Hos de flesta manliga krabbor är bukens form smal och triangulär, medan honorna har en bredare och rundare mage. Dessutom har de kvinnliga krabborna mindre klor än vad de manliga krabborna har.

09

Medan tidigare forskning påvisade att krabbor inte känner någon smärta, visar nu ny forskning att krabborna inte bara drabbas av smärta, utan att de också kan komma ihåg det. Följaktligen säger forskare att kräftdjur bör behandlas med samma omsorg som ryggradsdjur.

krabbor4
010En kvinnlig krabba lägger miljontals ägg på en och samma gång. Hon bär dem under sin kropp tills äggen är redo för att kläckas.

 
Läs även
rodoradskoldfokus
10 fakta du antagligen inte visste om rödörad vattensköldpadda

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar