10 fakta du antagligen inte visste om att kramas

Det kan väl ändå inte finnas någon som ogillar att kramas? Tänk er själva att komma hem till er partner efter en lång dag i skolan eller på jobbet, och få lägga krama om sin andra halva, istället för att tänka på bekymmer eller arbete som stressar upp din kropp! Vi tycker att alla bör kramas lite mer, och bjuder härmed därför på lite nyttig fakta om just kramas – så du även vet varför du bör göra det oftare!01) En kram stimulerar ditt nervsystem och minskar samtidigt känslan av ensamhet, du får lättare att hantera din rädsla, ökar självkänslan, minskar spänningarna och du kommer att känna dig mer uppskattadoavsett vem kramen kommer ifrån.

02) Att både kramas och mysa släpper lös oxytocin – ett hormon som gör allt från att du känner dig glad till att känna samhörighet med andra.

03) Fler kramar ger ett lägre blodtryck. De hormoner som frisätts i kroppen efter en kram är inte bara bra för dina känslor – de kan också hjälpa din fysiska hälsa. När någon berör dig fysiskt aktiveras tryckreceptorer som skickar signaler till vagusnerven, ett område i hjärnan som bland annat är ansvarig för ditt blodtryck.

kramas1

04) Att kramas och mysa med varandra förstärker också ditt immunförsvar! När du är kär kan du ofta känna dig oövervinnelig, då upplever du hormonet oxytocin som frisätts i kroppen. Detta må-bra-hormon gör att det känns som om ingenting kan skada dig, som också kan vara till en fantastisk fördel. Oxytocin ökar också andra hormon som gör att du är mindre mottaglig för infektioner – och lättare kan bekämpa pågående infektioner.

05) Att kramas mycket i en relation stärker faktiskt också relationen. Ofta glömmer man efter en tid hur viktig fysisk beröring faktisk är. När ditt arbete är stressande och du kommer hem kan det ibland vara svårt att fokusera på annat än jobbet. På så vis ger du en negativ belastning på din relation. Tänk istället att komma hem och gosa med din partner, om bara i tio minuter om dagen. Dessa korta pauser från stressen i vardagen kommer inte bara att ge dig alla andra fördelar som nämns här, utan kommer också att fördjupa er relation avsevärt.

06) Att kramas kan lindra – och i vissa fall helt ta bort – smärta, har forskningsstudier påvisat. Precis som allt kramande är bra för immunförsvaret är det också bra för fysisk smärta.

07) Enligt en studie gjord på universitet Chapel Hill i norra Kalifornien är kramas bra för ditt hjärta. De personer som inte omfamnade sin partner i experimentet hade en hjärtrytm som var tio slag per minut snabbare än de som istället fick hålla om sin partner.

kramas2

08) Barn som ofta blir kramade blir i regel mindre stressad som vuxna. Vill du göra något för kommande generationer? Krama dem när de fortfarande är små! Studien är gjord på universitetet Emory University, där det experimenterades på möss. Där fann man ett samband med att kramas och släppa loss stresshormon, speciellt under tidiga skeden i livets gång. Forskarna tror att samma sak gäller människor, då möss och människor har väldigt lika stresshormon.

09) Att kramas kan leda till mer. Även icke-erotisk beröring kan frigöra dopamin, som är ett hormon som ökar din sexuella lust. Att bli berörd ofta och mycket av din partner kan leda till mer sex, vilket också stärker er relation.

10) Även social ångest minskar vid beröring och när du kramas, tack vare oxytocin-hormonet. Det får också oss människor att tänka mer positivt och ha en mer positiv inställning.

 

Läs även
kyssarfokus
10 fakta du antagligen inte visste om kyssar

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar