10 fakta du antagligen inte visste om krokodiler

06Krokodiler äter upp varandra…
Cirka 99% av alla krokodilavkommor äts upp under det första året efter födseln. Deras största fiender är stora fiskar, hägrar, varaner och även vuxna krokodiler.

07

Krokodilskinn en statussymbol…
Krokodilskinn
anses vara ett av det finaste material man kan bära, och är oerhört dyrbart på grund av dess hållbarhet och mjukhet. Det är ett stort tecken på status i stamsamhällen att bära krokodilskinn.

08Äldre än Tyrannosaurus Rex…
Det är minst sagt ett gammalt djur och har funnits sedan cirka 240 000 000 år tillbaka här på jorden. I regel kan en krokodil bli cirka 80 år gammal i det fria. Detta kan jämföras med Tyrannosaurus Rex, som levde för cirka 65 000 000 – 68 000 000 år sedan.

09

Begreppet ”krokodiltårar”…
Krokodiltårar är ett uttryck för hycklad eller spelad sorg. Uttrycket kommer från folkloristiska legender där det berättas om krokodiler som gråter för att locka till sig byten, eller krokodiler som gråter för de offer som de slukar. Krokodiler kan dock gråta eftersom de har tårkörtlar, men inte på grund av att de är ledsna utan för att utsöndra natrium. De får i sig natrium i form av salt genom sin föda och av salter i vattnet.

010Levde även i Norden för länge sedan…
I Norden har det vid tillfällen berättats om krokodiler som hittats eller setts i skogar och vattendrag, en del vilka med säkerhet kan ha varit ett dumpat husdjur. Man har även funnit spår efter fossila arter.
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om dinosaurier

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar