10 fakta du antagligen inte visste om kryddor

06Man kanske även ska passa sig för att äta för mycket saffran…
En av världens dyraste kryddor – saffran, kan också vara en dödlig fälla om den överdoseras. Den dödliga dosen för saffran är så lite som 10 gram (3/4 av en matsked) [källa]

07

Det kan förklara priset…
För att odla fram 450 gram av torr saffran (på bilden nedanför), krävs en skörd av 75 000 blommor och 20 timmars arbete. Inte undra på att den är så dyr. [källa]

08Då vet jag vad jag ska äta till ålderns höst…
Gurkmeja (som finns i currypulver) har överraskande varit effektiv mot Alzheimers i flera studier, och utklassar för närvarande alla kända läkemedel för Alzheimers. [källa]

09

Har använts i tusentals år…
Arkeologiska utgrävningar har visat att kryddor, i detta fallet kummin, användes redan för 6 000 år sedan i Europa. Redan högkulturerna i Mesopotamien och Egypten använde kryddor med avlägset ursprung, och redan för 4 000 år sedan transporterade karavaner exotiska kryddor längst Sidenvägen till Mellanöstern och Mindre Asien för vidare transport till Europa. [källa]

Kryddan som blev utrotad…
I antikens Rom kallades en av de vanligaste matlagningsingredienserna för ”laser”, som härstammade från silfplantan. Den existerar inte längre idag. Uppenbarligen ska den ha varit så god att den skördades till sin utrotning från dess naturliga livsmiljö, i vad som nu är Libyen. Man tror att smaken ska ha påmint om vitlök. [källa]




Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om ost

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar