10 fakta du antagligen inte visste om Kuba

Kuba är den största ön i Karibien med sina 11 miljoner invånare. Närheten och konflikterna med USA har inte alltid lett till några muntra miner och en blockad har sedan länge tillbaka utförts mot landet i fråga. År 2015 skedde dock något historiskt, och USA lättade på blockaderna för att förbättra sina relationer till Kuba. En ambassad öppnades strax därefter också upp i landet, och nu hoppas vi nog alla att det kommunistiska landet ska få sig ett ryck uppåt i välfärden. Här är tio fakta som du måste veta om landet för att hänga med i debatterna. 

01) Den amerikanska regeringen lägger årligen 34 miljoner dollar på att sända TV till Kuba från Hawaii. Kanske inte de bäst investerade pengarna då man räknar på att bara cirka 1% av de kubanska hemmen har tillgång till sändningarna. Kubas regering gör dock allt de kan för att stoppa de amerikanska TV-sändningarna.

02) 1962 ville amerikanska regeringen utföra ”Operation Northwoods”, där en militär operation skulle fejkas på amerikansk mark. Därefter skulle spår från Kuba lämnas med hopp om att få stöd från folket till en militär invasion av Kuba. Det hela stoppades dock av amerikanska presidenten Kennedys administration.

03) Kör du regeringstjänstebil i Kuba? Då måste du enligt lag plocka upp alla de som vill ha lift.

kuba1

04) Det finns bara två länder på hela jorden där Coca-Cola inte säljs. Det ena är Kuba och det andra är Nordkorea.

05) År 1961 stängde Fidel Castro ner landets alla skolor under ett helt år. Anledningen var att sjätteklassarna skulle lära alla som inte var läskunniga till att läsa. Projektet gick överraskande bra.

06) USA leasar/hyr platsen där det ökända Guantanamo Base står, skräckfängelset för terrorister på Kuba. Kuba vill dock inte veta av detta och har aldrig löst in en enda check för hyressumman av USA.

07) Kuba har två typer av valutor. Den ena är till för kubanerna att köpa basvaror och deras dagliga leverne. Den andra är till för de lite rikare och turister, som är mer inne på att köpa den lite lyxigare sort av varor som landet har att erbjuda.

kuba2

08) USA hade mycket problem med flygkapningar på 60-talet, där kubaner krävde att de skulle flyga till Kuba och landa. Problemet blev så stort att amerikanska regeringen byggde en kopia av Havanna Airport i Florida. När de sedan landat på den fejkade flygplatsen var det bara för amerikanska soldater att gripa gärningsmännen. Smart men kostsamt.

09) Udda jobb finns överallt, och ett som hör till den kategorin måste ändå vara den vakt som har en heltidstjänst genom att sitta jämte en staty av John Lennon i Kubas huvuvdstad dagarna i ända. Varför? För att hålla koll på Lennons glasögon, annars blir de stulna.

10) Trots att USA är den femte största exportören till Kuba måste Kuba betala allt de köper in kontant. Detta för att USA vägrar att ge landet i fråga kredit.

Bonus) En medellön i Kuba år 2013 var tjugo dollar i månaden, motsvarande cirka 160 svenska kronor.

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar