10 fakta du antagligen inte visste om labradorer

Labrador retriever är en hundras från Storbritannien. Den är uppkallad efter Labradorhalvön i Québec och Newfoundland och Labrador i Kanada. Liksom de övriga fem retrievrarna är den en apporterande fågelhund, vars traditionella användningsområde är att apportera skjutet vilt, främst vid jakt på sträckande änder och vid klappjakter på fälthöns och annat småvilt. Du kanske äger en av världens mest populära hundraser? Här är i så fall tio fakta som du bör känna till!01) Man kan lätt tro att Golden Retrievers är den mest populära rasen, men å andra sidan är de ganska lika labradorer också. I hela 24 år på rad har labradorer varit den mest populära ras världen över.

02) Till en början var rasen framavlad för att fiska – just precis, fiska. Tack vare deras päls är de mer eller mindre isolerade för kylan i vattnet, även vintertid, och utöver detta är de helt utmärkta simmare i vattnet. Men just fiskandet i sig var de kanske inte bäst i förr i tiden, utan fiskare använde mest rasen till att dra nät kors och tvärs över bäckar.

03) Tack vare en kombination av nya skatter på hundar och karantänsregler på engelskimporterade hundar gjorde att intresse på just labradorer sjönk drastiskt. Men tack vare kennlar i främst Skottland levde hundrasen vidare.

labradorer1

04) Rasen är minst sagt känd för deras snabbhet – på bara tre sekunder kan de utan problem accelerera till 20 km/h.

05) Oavsett föräldrarnas färger kan du få åtminstone en labrador i tre färger – svart-, gul- eller chokladfärgad. Eftersom det bara finns två gener som spelar roll för en valps färg är det lika sannolikt som en människas hårfärg.

06) En labrador har faktiskt dömts till fängelsestraff. En labrador som dödade en katt, tillhörande Pennsylvanias guvernör Gifford Pinchots fru, dömdes till fängelsestraff utan benådning. 1924 godtogs domen och hunden levde i cirka 10 år i fängelse innan han gick bort. Ägaren hävdade dock att hunden blev skickad till fängelset för att vara maskot, vilket fängelset i sig blånekade till.

07) Från fängelsestraff till borgmästare – en labrador har även varit borgmästare för en stad. År 1981 blev labradoren Bosco vald till borgmästare i staden Sunol, USA (japp, bara i USA). Kan ha setts som ett skämt för många, men hunden i fråga var borgmästare till sin död, 1994.

labradorer2

08) Man kan tro att Golden Retrievers är den mest använda hundrasen när det kommer till ledarhundar, men icke – det är faktiskt labradorer som toppar listar. Hela 70% av rasen står för ledarhund-görat, medan bara 15% består av Golden Retrievers.

09) De är inte bara bra på att dra fisknät – de kan också tala om ifall du har cancer. Tack vare deras fantastiska nos har många av dem också tränats fram till att nosa fram till att du lider av ett tidigt stadie av cancer eller inte. Hundarna kommer att lukta på både din andedräkt och ditt blod, och än idag finns det ingen teknik som kan möta sig med labradorer.

10) Hundrasen i fråga är oerhört social, men vad du kanske inte visste är att den totalt vantrivs av att vara själv. Lämna inte din labrados själv under långa perioder!
Läs även
hundarprofil1
10 fakta du antagligen inte visste om hundar (del 1)

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar