10 fakta du antagligen inte visste om lakrits06Huruvida lakrits minskar din hunger eller inte är något för den enskilde konsumenten att avgöra, eftersom definitiva forskningar om ämnet är inte tillgängligt. Men lakrits-te har ofta kallats för en aptitnedsättare. Kanske beror detta på vätskan i te och den naturliga ickenäringsrika sötman i lakritsen. Nyligen genomfördes studier om de negativa effekterna av icke-näringshaltiga sötningsmedel på aptiten. Denna forskning har dock varit resultatlös.

07

Medicinska källor varierar på huruvida lakritsrot höjer blodsockret. University of Maryland Medical Center konstaterar att det kan interagera med insulin eller läkemedel för diabetes, vilket leder till en förändring i blodsockernivåerna. Följaktligen råder det människor som har diabetes att undvika lakrits. Men en annan rapport från tyska Max Planck Lab från år 2012 meddelade att de har upptäckt att ämnet amorfrutins, som finns i lakrits, faktiskt minskar blodsockret. Upptäckten ska ha skett i samband med djurförsök. Med andra ord; frågan om huruvida lakrits påverkar blodsockernivåerna kvarstår, och ingen vet riktigt säkert.

lakrits3
08Många hävdar att lakrits är bra för den som vill gå ner i vikt. Och ja, till viss del stämmer det också. Kosttillskott innehållande lakritsrot har visat påverkan för att minska kroppsfettet, enligt amerikanska University of Maryland Medical Center. Rapporten gick ut på på att 15 personer konsumerade 3,5 gram lakrits per dag under två månaders tid. Även om de förlorade fett, fick de istället samma vikt av vatten i kroppen. Universitetet noterar positiva resultat för fettförbränning i två andra studier med mänskliga deltagare, men tillägger att långvarig användning av lakrits som en diet kan vara riskabelt.

09

Napoleon Bonaparte var stort fan av lakrits. Men tyvärr, på grund av intensivt tuggande av lakrits, blev också hans tänder svarta. Mindre charmigt kanske.

lakrits4
010Redan under egypternas tid var lakrits oerhört populärt. Bland annat begravdes den kända farao Tutankhamun med stora mängder lakrits.

 

Läs även
godisfokus
10 fakta du antagligen inte visste om godis

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar