10 fakta du antagligen inte visste om lax

När man pratar om laxfisk tänker man ofta på grannlandet Norge, som är känt för sin fina lax (eller bör jag säga ”laks”, kanske?). Men vi i Sverige är inte så mycket sämre, och även här har vi fina laxodlingar! Och ingen fisk är väl så god som en nygrillad lax? Men hur mycket vet du egentligen om fisken i fråga? Här är åtminstone tio fakta som du bör känna till!
01Världens största lax…
Den största laxfisken som någonsin har fångats in vägde så mycket som hela 57.15 kilogram! I genomsnitt väger en lax mellan 2 och 15 kilo, beroende på laxart. 

02Vitaminrik fisk…
Lax är rik på essentiella vitaminer och forskning har visat att konsumtion av fisken kan minska risken för kranskärlssjukdom och vissa cancerformer. Fisken är väldigt rik på omega 3 och D-vitaminer.

lax1

03Kan lägga hela 7 000 ägg…
I genomsnitt lägger en laxfisk 2 500 till 5 000 ägg, men det hör inte alls till ovanligheten att laxar lägger upp till hela 7 000 ägg.

04

Färgen varierar från ålder och levnadsmiljö…
Dess färg på kroppen beror på åldern och vilken typ av levnadsmiljö de lever i. Laxar ändrar sin färg när de lämnar havet till sötvatten under parningsperioden.

lax2

05De äter olika föda beroende på ålder…
Unga laxar äter olika typer av insekter, ryggradslösa djur och plankton, medan vuxna laxar äter små typer av fisk, bläckfisk och även räkor.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>
Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar