10 fakta du antagligen inte visste om Led Zeppelin

06John Paul Jones – enmansorkestern…
John Paul Jones
är vanligtvis känd som basgitarrspelare i Led Zeppelin-bandet. Men väldigt få människor vet att han faktiskt är en multi-instrumentalist och kan spela orgel, koto, gitarr, mandolin, violin, harpa, sitar, ukulele, kontinuum, cello och mellotron.

07

Andra albumet fullt av spontanitet…
Deras andra album, Led Zeppelin II, slutfördes på 8 månader och den främsta orsaken till detta var ett konstant turnerande med bandet. Sångerna i det andra albumet skrevs och spelades in under de få timmar som bandmedlemmarna hittat mellan konserterna och resandet. 

08Gjorde ett annorlunda skivsläpp…
Även efter lanseringen av tre framgångsrika album, Led Zeppelin, II, III; kallades bandet fortfarande för ”hajpat” av pressen. Så när de skulle släppa det fjärde albumet beslutade bandet att inte skriva ut ett enda ord på plåthylsan. De vägrade också att skriva ut sina namn; i stället valde de fyra symboler på omslaget och varje symbol representerade varje medlem. Trots att symbolerna inte innehöll något ord, ser det ut som att det står ”Zoso” och folk började referera albumet till namnet Zoso.

09

Nära att det aldrig blev ett andra album…
Trots att Robert Plant var låtskrivaren i Led Zeppelin I, planerade han ändå att lämna bandet efter det första albumet. Men tack och lov stannade han kvar även efter utgivandet av första albumet och skrev de fantastiska låtarna till deras nästa album; Led Zeppelin II som etablerade honom i kategorin bland seriösa låtskrivare.

Hade eget flygplan…
När du är ett band lika bra som Led Zeppelin är det uppenbart att flyga i stil. År 1973 ägde ett skräddarsytt flygplan som gick under namnet ”The Starship”, som hade ett videobibliotek, en organ, ett duschrum och en bar. Bandmedlemmarna hade sitt namn tryckt på planets yttre sida. Detta plan användes också av andra band, som exempelvis Deep Purple, Peter Frampton och Rolling Stones för en leasingkostnad på cirka 30 000 dollar.
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om Metallica

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar