10 fakta du antagligen inte visste om Lego

Alla har vi nog vid något tillfälle suttit och byggt med världens mest populära leksak – Lego! Likt förbannat har nog också de flesta trampat på någon Lego-bit av misstag och svurit högre än vad bilstereon kan låta. Den danska leksaken växer för vad år som går, och i fjol gick de även förbi Barbie när det kommer till att vara världens mest populära leksak. Med detta sagt finns tio spännande fakta som du bör känna till om de små färgglada plastbitarna.


01) När den danska mannen Ole Kirch Christiansen grundade det som idag är Lego var det egentligen tänkt att det skulle heta ”Automatic Binding Bricks”, men efter påtryckningar om att namnet inte var tillräckligt iögonfallande byttes det istället till ”Lego”.

02) I genomsnitt äger alla personer på jorden 86 Legobitar vardera.

03) Sex styck ”åttor” (det vill säga med åtta knoppar på) går att sätta ihop med varandra i hela 915 103 768 olika kombinationer.

lego1

04) Endast cirka 18 Legobitar per en miljon blir felproducerade eller klarar inte av Legos hårda hållbarhetstester.

05) Om Legos minifigurer skulle vara en riktig befolkning skulle det vara världens utan tvekan största befolkningsgrupp. Över fyra miljarder minifigurer finns i våra hem.

06) Under julhandeln säljs det cirka 28 Lego-paket av olika slag per sekund världen över! Det är en hel del det, och för att faktiskt förstå hur mycket det är kan vi lägga upp det såhär istället: det är 1 680 sålda paket per minut, eller 100 800 Legopaket varje timma! 2 419 200 säljs alltså under julhandeln världen över. Tänk då vilka massiva produktioner Lego faktiskt har!

07) Lego är – tro det eller ej – världens största däcktillverkare. Visserligen i miniatyrform. Varje år tillverkas lite mer än 306 000 000 däck av olika slag.

lego2

08) Världens högsta Legotorn byggdes med hjälp av över en halv miljon Legobitar och blev hela 34 meter högt.

09) Det finns en anledning till att Legos minifigurer är gulfärgade. Företaget ansåg att gult var den färg som var mest neutral till religion och hudfärg. På senare år har dock Lego börjat att tillverka mörkhyade och asiatiska Legofigurer, men bara om de är baserade på en viss person, annars är de alltid gula!

10) Anledningen till att Lego inte tillverkar militära Legoset beror på att grundaren, Ole Kirch Christiansen, inte ville att barn skulle leka och inspireras av krig. Lego är med andra ord en glad leksak!

 

Läs även
dccomicsfokus
10 fakta du antagligen inte visste om DC Comics

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar