10 fakta du antagligen inte visste om lejon

Kattdjuren lejon härstammar från släkten ”Panthera”, och lever i motsats till andra kattdjur i flock. Två av artens viktigaste kännetecken är hanarnas man och dess rytande vilket är unikt bland kattdjuren. Det hade kanske inte varit allt för skräckinjagande med ett lejon som jamar likt en katt. Idag förekommer lejon i det fria i Afrika och den indiska delstaten Gujarat. Här finner du ytterligare lite kortfattad och bra-att-veta-information om de vackra kattdjuren. 01) En lejonhane kan väga upp emot 250 kilo, vilket också betyder att det är det näst största kattdjuret efter tigern.

02) När ett lejon vrålar kan det höras så långt som åtta kilometer bort.

03) I lejonflockarna är det honorna som gör det grövsta jobbet. De står för cirka 90% av allt jagande jämfört med hanarna.

lejon1

04) Man ska inte bråka med ett piggsvin. Naturforskare har vid flera tillfällen funnit att piggsvin tagit sig an hela flockar av lejon – och lyckats skrämma iväg dem (!).

05) Lejonhonor finner de lejonhanar med mörkare man attraktivare än de med ljusare man, har forskning visat.

06) Precis som alla andra kattdjur kan inte heller lejonen känna smaken av sötma.

07) Lejonet från produktionsbolaget MGM, som du ser på bilden nedanför, kallas för ”Leo the Lion” (”Lejonet Leo”)

lejon3

08) Det är inte ofta man hör djärva eller positiva saker om dessa rovdjur, men under år 2005 utsattes en etiopisk flicka för brutal misshandel av sju män när en hel flock av lejon jagade bort dem. De stannade även kvar med henne tills hjälp anlände.

09) En ”leopon” är resultatet av en korsningen mellan en manlig leopard med en lejoninna. Huvudet är liknande den hos ett lejon medan resten av kroppen bär likheter med leoparder.

10) Under parningsperioden har lejon sex mellan 20-40 gånger per dag – dock bara under några få sekunder i taget. Det påminner lite om mitt eget sexliv.

 

Läs även
tigrarfokus
10 fakta du antagligen inte visste om tigrar

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar