10 fakta du antagligen inte visste om Lejonkungen

När det till och med finns Facebook-grupper döpta till ”Vi som gråter till Lejonkungen” förstår man vilka enorma avtryck filmen har gjort på oss. Världen över kallas Lejonkungen för mästerverk, och en 80-talist som är uppvuxen med tecknad film, kan väldigt lätt förstå varför. Här är tio fakta som du bör känna till om den film som än idag spelas upp för de yngre barnen.


01) Animationsteamet bakom Lejonkungen kallades egentligen för ”Lag B”, medan de som istället jobbade med filmen ”Pocahontas” (1995) kallades för ”Lag A”. Anledningen var att Disney trodde att Pocahontas skulle bli en avsevärt större succé än Lejonkungen, men ack så fel man hade. Pocahontas möttes av väldigt blandade recensioner medan Lejonkungen hyllades världen över och kultförklarades snabbt.

02) Till skillnad från de andra lejonen i filmen kan man alltid se Scars klor i samtliga scener där han är med.

03) Den animerade scenen där gnuerna flyr (se bild nedanför) tog cirka tre år för animationsstudion att slutföra. Ett nytt och unikt datorprogram var tvunget att programmeras och skapas för att få alla dessa hundratals djur att springa utan att kollidera med varandra.

lejonkungen1

04) Den scen där hyenorna marscherar framför Scar inspirerades av hur de nazistiska soldaterna marscherade framför Adolf Hitler under parader.

05) Inledningssången till Lejonkungen, ”The Circle of Life” har varit ganska svår att förstå i början, och ja, det kanske inte är så konstigt. Nedan följer en översättning:
“Nants ingonyama bagithi Baba / Sithi uhm ingonyama / Nants ingonyama bagithi baba / Sithi uhhmm ingonyama / Ingonyama Siyo Nqoba / Ingonyama Ingonyama nengw enamabala.”
Översatt till svenska: “Här kommer en lejonpappa / Åh ja, det är ett lejon / Här kommer en lejonpappa / Åh ja, det är ett lejon / Ett lejon som kommer att erövra / Ett lejon, ett lejon och en leopard kommer till denna öppna plats.”

06) I de tidiga skisserna var det inte meningen att Scar och Mufasa skulle vara släkt med varandra. Detta kom att ändras av författarna i efterhand, då de trodde att filmens historia skulle bli mer intressant. Det är just på grund av detta som de två lejonen alltså inte har någon större likhet till utseendet med varandra.

07) Disney har alltid haft som tendens att gömma andra karaktärer i sina filmer. Lejonkungen är inget undantag, och under en scen där stjärnhimlen visar sig kan man skymta Musse Pigg (se bild nedanför).

lejonkungen2

08) Lejonkungen är den första animerade film från Disney som har blivit dubbad till språket ”Zulu” för den afrikanska publiken.

09) Flera animatörer från Disney åkte till Afrika för att studera djurs beteende och interaktion i det vilda livet. Ett vuxenlejon och en unge fördes också in i animationsstudion som modeller för anatomi och muskulatur.

10) Lejonkungen är den mest sålda film genom tiderna, med över 55 000 000 sålda exemplar världen över.

BONUS) Vildsvinet Pumbaa var den första animerade figuren skapad av Disney som fjärtar.

Läs även
toystoryfokus
10 fakta du antagligen inte visste om Toy Story-filmerna

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar