Välj en sida

När det till och med finns Facebook-grupper döpta till ”Vi som gråter till Lejonkungen” förstår man vilka enorma avtryck filmen har gjort på oss. Världen över kallas Lejonkungen för mästerverk, och en 80-talist som är uppvuxen med tecknad film, kan väldigt lätt förstå varför. Här är tio fakta som du bör känna till om den film som än idag spelas upp för den yngre generationen.

Blev en större succé än vad Disney själva trodde…

Animationsteamet bakom Lejonkungen kallades egentligen för ”Lag B”, medan de som istället jobbade med filmen ”Pocahontas” (1995) kallades för ”Lag A”. Anledningen var att Disney trodde att Pocahontas skulle bli en avsevärt större succé än Lejonkungen, men ack så fel man hade. Pocahontas möttes av väldigt blandade recensioner medan Lejonkungen hyllades världen över och kultförklarades snabbt.

Har du också märkt det…?

Till skillnad från de andra lejonen i filmen kan man alltid se Scars klor i samtliga scener där han är med.

Första tecknade film med datoranimationer…

Den animerade scenen där gnuerna flyr (se bilden ovanför) tog cirka tre år för animationsstudion att slutföra. Ett nytt och unikt datorprogram var tvunget att programmeras och skapas för att få alla dessa hundratals djur att springa utan att kollidera med varandra.

Tog inspiration från andra världskriget…

Den scen där hyenorna marscherar framför Scar inspirerades av hur de nazistiska soldaterna marscherade framför Adolf Hitler under parader.

Låten som ingen förstod…

Inledningssången till Lejonkungen, The Circle of Life har varit ganska svår att förstå i början, och ja, det kanske inte är så konstigt. Nedan följer en översättning:
”Nants ingonyama bagithi Baba / Sithi uhm ingonyama / Nants ingonyama bagithi baba / Sithi uhhmm ingonyama / Ingonyama Siyo Nqoba / Ingonyama Ingonyama nengw enamabala.”
Översatt till svenska: “Här kommer en lejonpappa / Åh ja, det är ett lejon / Här kommer en lejonpappa / Åh ja, det är ett lejon / Ett lejon som kommer att erövra / Ett lejon, ett lejon och en leopard kommer till denna öppna plats.”

10 fakta du antagligen inte visste om minionerna

10 fakta du antagligen inte visste om minionerna

Minionerna gjorde sin debut på biodukarna när de gestaltade filmen "Dumma Mej" år 2010. Sedan dess har deras framgångssaga varit helt otrolig! De har även fått en egen film, titulerad "Minionerna", men syns som allra främst i filmserien "Dumma Mej", som hittills har...

10 fakta du antagligen inte visste om Lady och Lufsen

10 fakta du antagligen inte visste om Lady och Lufsen

Lady och Lufsen (med originaltiteln: Lady and the Tramp) är en amerikansk animerad film från 1955, producerad av Walt Disney Productions och delvis baserad på novellen "Happy Dan, the whistling dog", skriven av Ward Greene. Filmen anses av många att vara en av de...