10 fakta du antagligen inte visste om lingon

Lingon (Vaccinium vitis-idaea på latin) är ett ris som är vintergrönt. Lingonets bär, som också heter lingon, är ätliga och mognar i augusti–september. Lingonväxter odlas sällan och bären plockas ofta från vilda växter. Lingonets naturliga utbredningsområde är norra halvklotets skogsbälte i Europa, Asien, och Nordamerika, från tempererade till nästan arktiska klimat. Nu när vi kan grunderna för lingonen går vi istället in på det lite mer okända!01Även om lingon har varit ett populärt bär att äta under lång tid tillbaka, är det först under de senaste decennierna som vi människor faktiskt har fått förståelse hur oerhört nyttiga de också är. Lingonen är rika källor av kostfiber, vitamin A, C och vitaminer i B-gruppen och mineraler som kalcium, kalium och magnesium.

02

Tack vare allemansrätten har lingon kommit att bli oerhört populärt att plocka ute i skogar i speciellt Skandinavien. Detta har resulterat i att vi i Skandinavien äter mest lingon per person i världen.

lingon1
03Lingon används vid tillverkning av Lillehammers bärlikör. Lingonvatten (en blandning av lingon och vatten) är en omåttligt populär dryck i Ryssland. Det kan också användas som ett milt laxerande ämne och som huskur mot skörbjugg (en störning inducerad av C-vitaminbrist).

04Lingon utgör viktig källa av mat för bland annat björnar, rävar och vilda fåglar.

lingon2
05Osötade lingon används i folkmedicinen som ett effektivt medel mot urinvägsinfektion.

Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar