10 fakta du antagligen inte visste om Liseberg

År 2010 var Liseberg Sveriges populäraste besöksmål, och för oss som bor ganska nära och har lyckan att kunna ta oss dit fler än en gång årligen förstår verkligen varför! Det är något magiskt över Sveriges största nöjespark! Har du hunnit dig iväg till Liseberg ännu och provat på alla åkattraktioner? Om inte börjar det bli dags nu! Här är tio fakta som du kanske inte kände till om Sveriges största och roligaste lekplats – även för oss vuxna!01) Liseberg är uppkallat efter en kvinna. Johan Anders Lamberg ägde egendomen där Liseberg är belagt idag. Hans fru hette Elisabeth, men han kallade henne för Lisa. 1753 döpte han marken till Lisas berg och på så vis blev det senare Liseberg.

02) När Lisebergsbanan invigdes år 1987 var den Europas största och längsta berg- och dalbana. Den 1,3 kilometer långa sträckan tar cirka tre minuter att ta sig igenom och tåget har en topphastighet80 km/h. Inte undra på att det är en av Lisebergs populäraste åkattraktioner!

03) Precis som Skara Sommarland har även Liseberg haft badbassäng i sin nöjespark. Lisebergsbadet var belagt mitt i nöjesparken under 20 års tid (1936-1956). Efter att populariteten sjönk och bassängen blev för dyr i drift att underhålla beslöt ledningen att den skulle bort.

liseberg1

04) Det första Lisebergstornet brändes ner av en pyroman år 1938. Brandkåren insåg tidigt att tornet inte gick att rädda. Två dagar senare greps pyromanen, en 17-årig pojke som under förhör erkänner sig skyldig till dådet. Först år 1990 byggdes ett nytt Lisebergstorn, det levde kvar fram till år 2010, då det byggdes om till fritt fall-attraktionen AtmosFear.

05) Kristallsalongen, eller ”Spegelhuset” som den ofta kallas för, är den äldsta attraktion som finns kvar än idag. Glaslabyrinten hade premiär redan år 1962.

06) 1960 och 1961 ville ledningen förvandla Liseberg till något oförglömligt för sina gäster, och förvandlade nöjesparken under några dagar till en djurpark. Man kunde se allt från lejon till både björnar och flamingofåglar i parken. Djurparken blir en publiksuccé, men trots det väljer man inte att fortsätta, eftersom det visade sig att ett nöjesfält inte är en lämplig miljö för vilda djur.

07) Först år 1981 dök den välkända Lisebergskaninen upp i parken! Innan dess hade man en rad olika maskots, bland annat hundar, hackspettar och ugglor, men kaninen blev Lisebergs officiella symbol 1983 i samband med 60-års jubileet. Idag finns det till och med ett helt kaninland inne på parken!

liseberg2

08) AtmosFear är mer än tre gånger så hög som Balders högsta punkt. Maxhastigheten på 110 km/h är lika snabbt som man får köra på de flesta svenska motorvägar. Hålet som man faller ner igenom när man passerar marken är 13 meter i diameter. Gondolens yttermått är 10,6 meter. Själva tornet har en diameter på 3,1 meter och stolarna kommer att sitta tre meter ut från tornstolpen. Från toppen kan man se hela Göteborg. Om man vågar titta ner vill säga!

09) Vid en första anblick ser Balder ut som ett stort plockepinn. Och på sätt och vis stämmer det. Det tog ett femtiotal byggnadsarbetare drygt ett och ett halvt år att ”sätta ihop” Balder. 190 000 löpmeter virke och 140 ton bultar och förband senare står nu banan stadigt. Har du vågat åka den ännu?

10) 1975 var entréavgiften 3 SEK för vuxna och 2 SEK för pensionärer och barn. Redan året efter, 1976, chockhöjdes priset till 5 SEK.

BONUS) Det finns de attraktioner som är lite mer populära än andra under varma sommardagar, exempelvis Kållerado. Banans vattenmängd rymmer hela 3 000 000 liter vatten, med en pumpkapacitet på 120 000 liter/min. Inte så illa, va?

 

Läs även
volvofokus
10 fakta du antagligen inte visste om Volvo

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar