10 fakta du antagligen inte visste om Litauen

Litauen, formellt Republiken Litauen, är en republik i Baltikum i Nordeuropa. Landet gränsar till Lettland i norr, Vitryssland och Polen i söder samt den ryska exklaven Kaliningrad i sydväst. Litauen är sedan 2004 medlem i Europeiska unionen och försvarsalliansen Nato. Och med detta sagt går vi direkt på tio fakta som du kanske inte kände till om nationen i Baltikum!

01Kan vara världens äldsta språk…
Det litauiska språket är äldre än grekiska, latinska, tyska, keltiska och det slaviska språket. Det tillhör den indo-europeiska gruppen och ligger närmast Sanscrit. Vissa filologer hävdar dessutom att litauiska är det äldsta språket av alla.

02Vodkalandet…
Att göra vodka på majs var varken ryssarnas eller polackernas idé, som man kan tro. Tidiga dokument har nämligen påvisat att Litauen var det land som var först i världen med att göra vodka på majs. 

03Första land som självständiga från Sovjetunionen…
Baltikumländerna
blev som bekant självständiga från Sovjetunionen90-talet. Litauen var det första av de tre länderna som utropade självständighet år 1990.

04

Har egen landsdoft…
Alla länder har egna flaggor, landsblommor och landsdjur med mera. Men visste du att litauerna är de enda som också har en egen landsdoft? Doften kallas för ”Doften av Litauen”.

05Har varit Europas största land
I slutet av 1400-talet var Litauen Europas största land sett till ytan. Under deras storhetstid ägde man bland annat Vitryssland och stora delar av Ukraina. Likaså var Vilnius University det första universitet i östra Europa.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar