Välj en sida

Litauen, formellt Republiken Litauen, är en republik i Baltikum i Nordeuropa. Landet gränsar till Lettland i norr, Vitryssland och Polen i söder samt den ryska exklaven Kaliningrad i sydväst. Litauen är sedan 2004 medlem i Europeiska unionen och försvarsalliansen Nato. Och med detta sagt går vi direkt på tio fakta som du kanske inte kände till om nationen i Baltikum!

Kan vara världens äldsta språk…

Det litauiska språket är äldre än grekiska, latinska, tyska, keltiska och det slaviska språket. Det tillhör den indo-europeiska gruppen och ligger närmast Sanscrit. Vissa filologer hävdar dessutom att litauiska är det äldsta språket av alla.

Vodkalandet…

Att göra vodka på majs var varken ryssarnas eller polackernas idé, som man kan tro. Tidiga dokument har nämligen påvisat att Litauen var det land som var först i världen med att göra vodka på majs. 

Första land som självständiga från Sovjetunionen…

Baltikumländerna blev som bekant självständiga från Sovjetunionen på 90-taletLitauen var det första av de tre länderna som utropade självständighet år 1990.

Har egen landsdoft…

Alla länder har egna flaggorlandsblommor och landsdjur med mera. Men visste du att litauerna är de enda som också har en egen landsdoft? Doften kallas för ”Doften av Litauen”.

Har varit Europas största land…

I slutet av 1400-talet var Litauen Europas största land sett till ytan. Under deras storhetstid ägde man bland annat Vitryssland och stora delar av Ukraina. Likaså var Vilnius University det första universitet i östra Europa.

10 fakta du antagligen inte visste om Indonesien

10 fakta du antagligen inte visste om Indonesien

Republiken Indonesien är en stat i Sydostasien och Oceanien (västra Stilla havet). Landet består av över 13 000 öar och 33 provinser. Med över 252 miljoner invånare är det världens fjärde folkrikaste land, vilket också gör det till världens största muslimska...

10 fakta du antagligen inte visste om Alaska

10 fakta du antagligen inte visste om Alaska

Alaska är den största delstaten i USA sett till ytan. Cirka hälften av statens cirka 730 000 invånare bor i staden Anchorage, vilket också gör Alaska till den minst tätbefolkade staten i landet. Vad som kanske utmärker staten bäst - förutom dess klimat - är att...

10 fakta du antagligen inte visste om Arktiska oceanen

10 fakta du antagligen inte visste om Arktiska oceanen

Arktiska oceanen - som också kan kallas för Norra ishavet eller Arktiska havet - är världens nordligaste hav. Det omger Nordpolen och ligger mellan Norge, Ryssland, Kanada, Grönland och Alaska. Eftersom det omfamnas av så stor yta räknas det ibland som ett medelhav....