Välj en sida

Litauen, formellt Republiken Litauen, är en republik i Baltikum i Nordeuropa. Landet gränsar till Lettland i norr, Vitryssland och Polen i söder samt den ryska exklaven Kaliningrad i sydväst. Litauen är sedan 2004 medlem i Europeiska unionen och försvarsalliansen Nato. Och med detta sagt går vi direkt på tio fakta som du kanske inte kände till om nationen i Baltikum!

Kan vara världens äldsta språk…

Det litauiska språket är äldre än grekiska, latinska, tyska, keltiska och det slaviska språket. Det tillhör den indo-europeiska gruppen och ligger närmast Sanscrit. Vissa filologer hävdar dessutom att litauiska är det äldsta språket av alla.

Vodkalandet…

Att göra vodka på majs var varken ryssarnas eller polackernas idé, som man kan tro. Tidiga dokument har nämligen påvisat att Litauen var det land som var först i världen med att göra vodka på majs. 

Första land som självständiga från Sovjetunionen…

Baltikumländerna blev som bekant självständiga från Sovjetunionen på 90-taletLitauen var det första av de tre länderna som utropade självständighet år 1990.

Har egen landsdoft…

Alla länder har egna flaggorlandsblommor och landsdjur med mera. Men visste du att litauerna är de enda som också har en egen landsdoft? Doften kallas för ”Doften av Litauen”.

Har varit Europas största land…

I slutet av 1400-talet var Litauen Europas största land sett till ytan. Under deras storhetstid ägde man bland annat Vitryssland och stora delar av Ukraina. Likaså var Vilnius University det första universitet i östra Europa.

10 fakta du antagligen inte visste om Rumänien

10 fakta du antagligen inte visste om Rumänien

Rumänien är en republik i Östeuropa som gränsar mot Ukraina i norr, i öster till Moldavien och Svarta havet, i söder till Bulgarien, längs med floden Donau, och i väster mot Ungern och Serbien. Med lite drygt över 20 miljoner invånare utgör det ett av Östeuropas...

10 fakta du antagligen inte visste om Tibet

10 fakta du antagligen inte visste om Tibet

Tibet är sedan början av 1950-talet styrt från Peking, och de forna tibetanska områdena är idag indelade i den autonoma regionen Tibet, Qinghai och delar av provinserna Sichuan, Yunnan, Gansu och Xinjiang. Den centrala tibetanska administrationen - en exilregering...

10 fakta du antagligen inte visste om Venezuela

10 fakta du antagligen inte visste om Venezuela

Venezuela, som egentligen formellt heter Bolivarianska republiken Venezuela, är ett land i norra Sydamerika som gränsar till Brasilien, Colombia och Guyana. Landet har cirka 31 000 000 invånare och har sedan 1821 varit ett självständigt land från Spanien – 10 år efter...

Notice: Undefined offset: 0 in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-includes/taxonomy.php on line 2078