10 fakta du antagligen inte visste om ljus

Både ljud och ljus har länge fascinerat oss människor och lett till tusentals olika experiment världen över. Bland annat experiment som varit avgörande för människans utveckling i det moderna samhället. 10fakta.se har redan gått igenom den viktigaste faktan om ljud, och här följer allt du måste veta även om ljus. 

01) Alla människor har möjlighet till att se ultraviolett ljus. Däremot har vi en lins i ögat som filtrerar bort detta. Men oroa dig inte, vill du kunna se ultraviolett ljus är detta fullt möjligt efter en operation.

02) År 1999 lyckades Harvard-studenten Lene Hau att sakta ner ljusets hastighet till endast 17 meter per sekund. Två år senare lyckades samma student att stanna ljuset helt och hållet.

03) I vissa städer i Skottland och Japan har man bytt ut gatljusen till en blå nyans. Man märkte snabbt att både kriminalitet och självmord minskade markant. Ljusets färg har en stor påverkan på människans mående och beteende.

ljus1

04) Människan gör allt man kan för att minska påverkan på miljön och samtidigt hitta energisnålare produkter. Det är ju bra, men ibland kan det också leda till olycksfall. I många städer bytte man ut de klassiska rödljusen till LED-baserade lampor istället. Det här orsakade på många platser en rad av trafikolyckor i de lite kallare städerna. Anledningen? LED-lampor blir inte lika varma, vilket resulterar i att eventuell snö inte smälter bort från rödljusen. Därför kan en trafikant bli ovetande om det är grönt eller rött. Och vi vet nog alla att chansningar ofta kan ge katastrofala efterföljder.

05) Enligt en lag i England får man inte bygga något som kan blockera ett fönster som tagit in dagsljus i över 20 års tid. Ett stort problem i expanderande städer.

06) Påfågelns fjädrar är egentligen brunfärgade. Det finns dock en mikroskopisk struktur i fjädrarna, och när ljuset lyser på dem ser de istället ut att vara blåfärgade.

07) En stor neonlampa som tändes under depressionstiden i Los Angeles och sedan glömdes bort lyste i över 77 år i ett kafés skrubb. Man räknar med att endast denna lampa under dessa år totalt kostat 17 000 dollar i totala elräkningar. Med andra ord, släck lamporna när du lämnar ett rum, det kostar mer än vad man tror.

ljus2

08) Uppskattningsvis nyser en tredjedel av jordens befolkning när de tittar direkt mot solen. Enligt forskare är det genetiskt och handlar om korsade ledningar i hjärnan. Är det detta som kallas människo-bugg?

09) När amerikanska NASA under nattetid fotograferade jordklotet från rymden upptäcktes en gigantisk brand i Australien. Branden avlade mer ljus än någon annan stad på jorden.

10) Spår av Väst- och Östtyskland, som delades efter andra världskriget med hjälp av den berömda Berlinmuren, kan fortfarande ses från rymden. Detta tack vare att väst och öst använde olika typer av gatuljus, och gör än idag.

 

Läs även
vatskorfokus
10 fakta du antagligen inte visste om vätskor

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar