10 fakta du antagligen inte visste om lökar

Jag kan omöjligt vara den enda som klär upp mig i skidglasögon så fort lök ska hackas? Eller? Löken (Allium på latin) är ett växtsläkte med omkring 550-700 arter, varav åtta förekommer vilt i Sverige. Flera odlas som köksväxter såsom gräslök, purjolök, vitlök, salladslök och matlök. Lökarna är fleråriga örter som växer i tempererade områden på norra halvklotet, förutom några få arter i Chile, Brasilien och tropiska områden i Afrika.

Med största sannolikhet använder du olika lökar nästan dagligen i din matlagning, och här bjuder vi därför på tio fakta som du kanske inte kände till om något så vardagligt som just löken!01) Lök har varit en del av människans kost i mer än 7 000 år tillbaka. Arkeologer har upptäckt spår av lök som går tillbaka till hela 5 000 år f Kr.

02) Så du har skivat en halv lök och vill lagra den andra halvan kylskåpet för att använda vid ett senare tillfälle, men du har alltid hört att uppskuren lök är bakteriefällor som kan bli mycket giftig under bara nattens gång, och utveckla giftiga bakterier som kan orsaka en infektion i magen eller i värsta fall matförgiftning? Oroa dig inte, detta är bara en gammal myt. Hur myten har uppkommit är dock oklart, men vill du spara halva löken i kylskåpet har du absolut ingenting att vara rädd för!

03) Gamla egyptierna dyrkade löken och trodde att deras sfäriska form och koncentriska cirklar symboliserade evighet. I själva verket var lök ofta placerade i gravar hos faraos, eftersom de troddes åstadkomma välstånd i livet efter detta.

lokar1

04) Lök är det sista som du bör lägga i din hunds matskål! Detta beror på att lök kan försvaga en hunds röda blodkroppar, vilket leder till anemi som i värsta fall kan leda till döden för ditt husdjur.

05) Under medeltiden användes lök ofta som en form av valuta, och du kunde betala allt från din hyra till tjänster med lökar. Det ansågs också vara oerhört fint att ge bort en lök till någon i form av en gåva.

06) Lök kan vara ett starkt vapen i en kvinnas kamp mot benskörhet när hon går igenom klimakteriet. Det beror på att löken förstör benceller som resorberar benvävnad och försvagar benen.

07) Sprutar tårarna åt alla möjliga håll, precis som för mig, när du skär lök? Ett tips är att att skära löken under rinnande vatten, alternativt i en skål av vatten. Eller så gör du helt enkelt som jag gör, och slänger på dig ett par skidglasögon! Problemet löst!

lokar2

08) Lök är rika på quercetin, en kraftfull flavonoid antioxidant, som har visat sig ha positiva effekter på människor som kämpar mot lungcancer. Lök kan också vara till nytta vid behandling av grå starr och även hjärt- och kärlsjukdomar.

09) Världens största lök, enligt Guinness Rekordbok, odlades av den brittiska bonden Peter Glazebrook. Löken vägde strax under åtta kilo och skördades år 2011.

10) Kan lök göra dig fysiskt starkare? Förmodligen inte, men de antika grekerna trodde att det gjorde dem starkare; i själva verket åts lök av idrottsmän som en styrkeboost i de allra första olympiska spelen under det första århundradet e.Kr.

BONUS) Skivad lök kan lindra insektsbett och brännskador på huden. När skivade lökar dessutom kombineras med krossad aspirin och lite vatten, kan skivor av lök också används som en form av behandling för att bota vårtor.

 

Läs även
potatisfokus
10 fakta du antagligen inte visste om potatis

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar