10 fakta du antagligen inte visste om London

London grundades i själva verket till namnet Londinium som huvudstad av den romerska provinsen Britannia. London är idag EU:s största metropol med sina 8,4 miljoner invånare och här är ytterligare tio fakta du antagligen inte visste om Englands huvudstad. 


01) Londons ”Big Ben” är egentligen inte tornet/byggnaden, utan den stora klockan inuti.

02) Londons gator har inte samma infrastruktur som Europas övriga huvudstäder, och därför krävs det att du lär dig att lokalisera 25 000 gator i London om du har tänkt att bli taxichaufför.

03) På ett ungefär bor en halv miljon möss under Londons gator.

london1

04) En lag som trädde i kraft på 1500-talet förbjöd Londonbor att slå sina fruar efter 21.00. Inte för att de blev skadade, utan för att det väsnades och kunde störa grannarna.

05) På 1800-talet kunde du betala din biljett in till Londons zoo med hjälp av att ta med din katt eller en hund, detta så lejonen hade något fint att äta.

06) Trafiken i London går lika sakta idag som den gjorde på den tid när häst och vagn var vanligt. Kanske dags att gå tillbaka ett steg sett ur miljöperspektivet?

07) År 1891 påbörjades ett bygge som skulle bli större, mäktigare och mer skrytsamt än Eiffeltornet. Problemet var att den var ostabil och byggdes därför aldrig färdig. Projektet skrotades år 1907.

london2

08) I London är det olagligt att i Parlamentet. Frågan är vad konsekvenserna blir om man redan fallit ihop död?

09) Trots namnet ”London Underground”, som kollektivtrafiken heter, går mer än hälften av all dess trafik i staden, istället för under staden.

10) Cirka 40% av Storlondon är grön yta.

Bonus) London har totalt 72 miljardärer. Det är mer än vad någon annan stad har.

 

Läs även
parisfokus
10 fakta du antagligen inte visste om Paris

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar