10 fakta du antagligen inte visste om Los Angeles

Los Angeles – även känt som ”Änglarnas stad” – är den största staden i delstaten Kalifornien och den näst största i USA. Världsstaden Los Angeles är ett betydande centrum för kultur, vetenskap, teknik, internationell handel samt högre utbildning. Men vad den kanske är allra mest känd för är nog Hollywood! Här är tio fakta som du garanterat inte kände till om den amerikanska staden sedan tidigare!

01Grundades av spanjorer, tillhörde senare Mexiko…
Los Angeles grundades av spanjorer den 4 september 1781 som El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles del Río de Porciúncula – ”Vår frus änglarnas drottnings stad vid floden Porciuncula”. Platsen låg på mexikanskt område fram till 1846, då den kom att tillhöra USA.

02Trodde Japan attackerade…
År 1943 bildades dimma så plötsligt i Los Angeles-området, så att invånarna trodde att de attackerades av kemiska vapen av japanerna.

03Stor stad med mycket ljus…
Efter ett strömavbrott i staden under år 1994, började ett dussintals människor att ringa in till det lokala observatoriet i panik angående den ”konstiga himlen”. Den ”konstiga himlen” visade sig vara stjärnorna.

04

Brist på solförmörkelser…
Den senaste gången en solförmörkelse passerade staden var den 22 maj 1724. Ingen annan förmörkelse kommer att ske i området förrän 1 april – år 3290.

05Förvånade och strejkande läkare…
Under år 1976 gick läkare i Los Angeles i strejk. Vad de kanske inte hade förväntat sig var att dödligheten under samma period sjönk med totalt 18%.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar