10 fakta du antagligen inte visste om mammor

Vi på redaktionen har i princip fullt upp med att fira våra mammor på mors dag, men för dig som har fått några sekunder över kanske vill överraska din mamma med lite kul ”det här visste du inte”-fakta om just mammor? I så fall har vi vad du behöver nedanför! 01) Det finns cirka 2,4 miljarder mammor här på jorden! Och varje sekund blir cirka 4,3 kvinnor mamma för första – eller ännu en – gång.

02) I snitt har varje mamma två barn världen över. 1950 var statistiken uppe på 3,5 barn och år 1700 låg den på 7-10 barn.

03) Forskning har visat att de mammor som föder barn senare i livet också i snitt lever ett längre liv.

mammor1

04) Världsrekordet på den mamma som har fött flest barn som någonsin dokumenterats var Mrs. Vassilyev från Ryssland. Mellan åren 1725 – 1765 födde hon hela 69 (!) barn. Majoriteten av barn var trillingar och tvillingar.

05) Kvinnliga astronauter i Kina måste vara gifta mammor för att få ta sig upp till rymden. Känn ingen press, kineser!

06) Gaia, eller Moder Jord, var den första gudinnan i den grekiska mytologin. Hon skapade sig ur primordialt kaos. Hon skapade också jorden och universum. Med andra ord var det enligt den grekiska mytologin en kvinna som var mamman till allt liv här på jorden.

07) Marie Curie och Irene Joliot-Curie var ett mamma-dotter-par som vunnit ett Nobelpris.

mammor2

08) Den äldsta mamman i modern tid att föda barn är Rajo Devi Lohan från Indien. Hon var 70 år gammal år 2008 när hon födde en liten flicka efter en kontroversiell IVF-behandling.

09) Den kortaste intervallen för en mamma mellan två födslar är 208 dagar – eller 6,5 månader. Jayne Bleackley födde en son den 3 september 1999. Hon födde senare en till dotter den 30 mars år 2000.

10) Eftersom ett av de första läten barn gör är ett ”ma”-ljud börjar de flesta språk runt om i världen med ljud som ligger till grund för deras ord för ”mamma”.

 

Läs även
morsdagfokus
10 fakta du antagligen inte visste om mors dag

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar