10 fakta du antagligen inte visste om månen

2013 visade en studie att 7% av den amerikanska befolkningen inte tror på att månlandningen ägt rum. Denna siffra är ännu större utanför USA. Har vi, eller har vi inte, varit på månen? Dessvärre får vi nog inget svar om detta än på ett bra tag, men vi har mycket annat att reda ut, som följer nedanför.

01) Månen drar sig sakta från jorden mer och mer. Varje år förflyttar sig månen 3,78 cm längre bort från jorden.

02) Originalinspelningarna från rymdfarkosten Apollo 11, som tog den första besättningen till månen, spelades av misstag över med annat ljudmaterial.

03) Din lilla mobiltelefon som du bär i fickan är tusentals gånger kraftigare än den dator som fanns på Apollo 11 och kunde ta sig till månen. Rättare sagt så var till och med en gammal Nintendo 8-bit kraftigare än datorn i farkosten.

manen1

04) Månen kan tyckas ligga långt bort, och ja, det gör den, men å andra sidan skulle det bara ta dig cirka sex månader att åka bil till månen om det gick, om du höll en medelhastighet på 95 km/h.

05) Månen är faktiskt inte rund, även om så kan tyckas, utan mer formad som ett hönsägg.

06) Vår måne är större än dvärgplaneten Pluto och cirka en fjärdedel mindre än jorden.

07) En studie har visat att en majoritet av människor sover bättre under nymåne och sämre när det är fullmåne. Varför vet man inte riktigt.

manen2

08) Av de sex flaggor som har blivit planterade på månen står fortfarande fem av dem kvar.

09) Att skicka en grupp till månen har kostat ungefär lika mycket tid och pengar som det tog att hitta Usama Bin Laden, tio år och 100 miljarder dollar.

10) Buzz Aldrin var den första människan som urinerade på månen. Det är ingen dum merit att ha i sitt CV. inte nog med detta, herr Aldrins mammas mellannamn var också ”Moon” (måne).

Bonus) Om jorden inte skulle ha sin måne skulle en dag endast bestå av sex timmar tack vare dragningskrafter.

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar