1
1 poäng

Maneter (Scyphozoa) är en klass inom stammen nässeldjur. Maneter lever i havet och har en livscykel som omfattar en växling mellan två olika utvecklingsstadium, ett fastsittande polypstadium och ett frisimmande medusastadium. Den frisimmande medusan är klockformad eller skivformad och består till stor del av vatten. Det som ger maneten dess form, bhydrostatiskt skelett kallat mesoglea som innehåller vatten och kollagen. Med detta sagt kommer här tio fakta du antagligen inte kände till om maneter!

Liten men giftig…

Det finns en liten manet i Australien – med en kropp på cirka en kvadratcentimeter – som har tentakler över en meter långa. Maneten är oerhört giftig och kan orsaka Irunkandji syndrom, vilket inducerar känslor av en övergående död, svår smärta och hjärtstopp.

Består nästan bara av vatten…

Eftersom en manet består av cirka 98% av vattenförångas de naturligt under en stark sol. En manet består alltså av mer vatten än vad en gurka gör.

Manet större än blåval…

År 1870 spolades en lejonmanet (Cyanea capillata) upp på Massachusetts Bay, USA, med tentaklar som mätte över 37 meter, vilket gör den större än en blåval.

Den odödliga maneten…

Det finns en typ av maneter som inte kan  av ålderdom. Den uppnår detta genom att åldras bakåt efter sexuell mognad, då den genomgår omvänd puberteten så att den kan starta cykeln igen. Den kallas för ”den odödliga maneten”, och den kan upprepa cykeln på obestämd tid.

Kubmaneter – en av de giftigaste…

Kubmaneter (Cubozoa) är kända för att vara oerhört giftiga. De är till och med så giftiga att dykare som har bränt sig på dem har hamnat i chocktillstånd, fått hjärtinfarkter eller drunknat innan de ens har nått ytan igen.

Maneter stängde ett kärnkraftverk…

Under år 2008 fick ett kärnkraftverk i Kalifornien, USA, tas ur bruk på grund av ”en plötsligt snabb tillströmning av maneter”. 

Ett av de äldsta djur vi känner till…

Maneterna har levt i över 500 000 000 år på jorden – vilket också gör dem till det äldsta multiorganiska djur som vi i dag känner till.

Experiment har gjorts…

Under år 2011 lyckades forskare framgångsrikt att transplantera en manetergen i en havande kattmamma och fick hennes kattungar till att lysa en grön fluorescerande färg från deras födsel.

Har anpassat sig till livet i haven – trots avsaknaden av traditionella organ…

Maneter saknar traditionella organ som hjärna, ögon, öron och ben. Istället har de en enkel vävnadskonstruktion med en gelatinliknande kropp och tentakler. Trots sin enkla anatomi har maneter utvecklat effektiva sätt att överleva och fånga föda. Många arter har nässelceller på sina tentakler som de använder för att paralysera och fånga byten. Så, även om de saknar de organ som vi förknippar med mer avancerade organismer, har maneter anpassat sig väl till sitt liv i havet.

Används inom läderindustrin…

Manetskinn kan användes för att göra en form av läder. Designern Yurii Kasao har utvecklat ett material som härstammar från maneter, som erbjuder ett alternativ till att använda koläder till accessoarer och andra små varor.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win