10 fakta du antagligen inte visste om Manhattan

Manhattan är en av de fem stadsdelar som tillsammans bildar staden New York. År 2000 hade staden 1 537 195 invånare och är idag ett av de mest tätbefolkade områdena på vår jord. 75% av Manhattans befolkning äger ingen bil utan förlitar sig på den massiva kollektivtrafiken. Dessutom är det bara cirka 10% av den arbetande befolkningen som tar sig till arbetet med bil. En siffra som återfinns på få ställen i den västerländska världen. Med detta sagt kanske du har blivit lite rikligare på information om Manhattan. Men de tio saker du absolut måste veta om just Manhattan finner du nedanför!


01) Befolkningstätheten i Manhattan är mycket lägre i dag än det var för 100 år sedan, och den totala befolkningen har minskat med cirka 25%.

02) När World Trade Center störtades den 11 september 2001 stängdes all transport från Manhattan av. Trots detta lyckades civila båtägare transportera ut över en halv miljon människor från Manhattan Island. Fenomenet är idag känt som ”9/11 Boatlift”.

03) Om alla levde så tätt som man gör på Manhattan, hade hela den mänskliga rasen fått plats på Nya Zeeland tillsammans.

manhattan1

04) På 740 Park Avenue finns den högsta koncentration av miljardärer i USA.

05) Varm korv-stånd måste betala en årlig avgift på 200 000 dollar till staden för att kunna bedriva verksamhet i Central Park. Detta gäller givetvis bara per korvvagn. Gissa om man får sälja många korvar för att få den typen av verksamheter att gå runt.

06) I New York City finns det totalt 468 tunnelbanestationer. 147 av dessa är placerade på Manhattan och ytterligare fyra är under produktion i skrivande stund.

manhattan2

07) 1674 bytte holländarna bort Manhattan till engelsmännen mot Run Island, en ö i Indonesien som nu nästan är obebodd.

08) När World Trade Center byggdes 1968 grävdes mycket bort från platsen där tornen skulle stå. Istället för att dumpa allt till sjöss blev det fyllnadsmaterial som används för att expandera Manhattans strandlinje över West Street, som nu heter Battery Park City.

09) Central Park, som öppnade för allmänheten 1958, blev den första anlagda offentliga parken i en amerikansk stad.

10) ”The Macy`s Thanksgiving Day Parade” bestod ursprungligen av levande djur från ”Central Park Zoo”, men då djuren skrämde barnen ersattes de istället med ballonger.

 

Läs även
nycfokus
10 fakta du antagligen inte visste om New York City

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar