10 fakta du antagligen inte visste om månlandningen

Apollo 11 var den första bemannade rymdfärjan som landade på månen. Neil Armstrong, Buzz Aldrin och Michael Collin är i princip lika stora som rockstjärnor och Neil Armstrongs tal (”Ett litet steg för människan, men ett stort steg för mänskligheten…”) är ett av de mest citerade tal vi har i modern tid. Med detta sagt bjuder vi på tio fakta som du bör känna till om den berömda månlandningen från 1969.

01) Buzz Aldrin slog en gång till en konspirationsaktivist av månlandningen rätt i ansiktet framför en filmande filmkamera. Fallet avskrevs dock då det ansågs att Buzz blev provocerad.

02) Konspirationsteoretiker blev år 2011 överbevisade om att de hade fel när amerikanska NASA släppte högupplösningsbilder från månlandningen på deras Apollo-sajt.

03) Det fanns ett färdigskrivet tal förberett inför månlandningen utifall allt skulle gå åt pipsvängen, kort sagt. Talet behövde turligt nog aldrig läsas.

04) Philo T. Farnsworth, skaparen av TV:n, hatade sin uppfinning fram tills han såg månlandningen sändas 1969.

manlandningen1

05) År 1963 ska San Franciscos basebollklubb ”Giants” ägare, Alvin Dark, ha sagt att människan lär landa på månen innan Gaylord Perry slår sin första homerun. Ungefär en timma efter månlandningen ägde rum år 1969 slog herr Perry sin första homerun.

06) Neil Armstrong och Buzz Aldrin var tvungna att komma ihåg att inte stänga dörren till ” Eagle Lunar Lander” när de befann sig på månen. Anledningen var att den inte hade något handtag från utsidan.

07) En sovjetisk sond, ”Luna 15”, kraschade på månens yta samtidigt som Buzz Aldrin och Neil Armstrong fortfarande befann sig där. Dock inte så farligt nära dem – hela 1,120 km längre bort slog den ner.

manlandningen2

08) År 2006 erkände amerikanska NASA att de inte längre har kvar originalbanden från månlandningen då någon av misstag har råkat spela över dem. Jag skulle inte vilja vara den som spelade över något så historiskt som månlandningen.

09) Michael Collins största rädsla var att han under några omständigheter skulle behöva lämna kvar Neil Armstrong och Buzz Aldrin på månen ensamma. Han har tidigare sagt i en intervju att han önskar att det valet inte fanns.

10) Strax innan avresan till månen hade Neil Armstrongs 82-åriga mormor sagt till honom att ta sig en titt innan han satte sin fot på månen. Såg månen inte säker ut så avrådde hon honom från att gå ut. Uppenbarligen såg den ganska säker ut.

BONUS) Buzz Aldrin krävde resekostnader från NASA för sin resa med Apollo 11. NASA gav honom 33.31 dollar.

 

Läs även
manenfokus
10 fakta du antagligen inte visste om månen

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar