Välj en sida

Apollo 11 var den första bemannade rymdfärjan som landade på månen. Neil Armstrong, Buzz Aldrin och Michael Collin är i princip lika stora som rockstjärnor och Neil Armstrongs tal (”Ett litet steg för människan, men ett stort steg för mänskligheten…”) är ett av de mest citerade tal vi har i modern tid. Med detta sagt bjuder vi på tio fakta som du bör känna till om den berömda månlandningen från 1969.

Knockade konspirationsaktivist…

Buzz Aldrin slog en gång till en konspirationsaktivist av månlandningen rätt i ansiktet framför en filmande filmkamera. Fallet avskrevs dock då det ansågs att Buzz blev provocerad.

NASA satte skeptiker på plats…

Konspirationsteoretiker blev år 2011 överbevisade om att de hade fel när amerikanska NASA släppte högupplösningsbilder från månlandningen på deras Apollo-sajt.

Hyllningstal skrev redan innan avfärd…

Det fanns ett färdigskrivet tal förberett inför månlandningen utifall allt skulle gå åt pipsvängen, kort sagt. Talet behövde turligt nog aldrig läsas.

Avskydde sin uppfinning…

Philo T. Farnsworth, skaparen av TV:n, hatade sin uppfinning fram tills han såg månlandningen sändas live under år 1969.

Osannolikt, men sant…

År 1963 ska San Franciscos basebollklubb ”Giants” ägare, Alvin Dark, ha sagt att människan lär landa på månen innan Gaylord Perry slår sin första homerun. Ungefär en timma efter månlandningen ägde rum år 1969 slog herr Perry sin första homerun.

10 fakta du antagligen inte visste om planeter

10 fakta du antagligen inte visste om planeter

Rymden - och framför allt andra planeter - är något som alltid har fascinerat oss människor. Och det är egentligen först nu under de senaste decennierna som en ordentlig forskning har kunnat få fart, tack vare ny teknik. Så sent som 1992 upptäckte vi de första...

10 fakta du antagligen inte visste om Apollo 11

10 fakta du antagligen inte visste om Apollo 11

Apollo 11 har antagligen de flesta hört talas om – den första bemannade rymdfärden som landade på månen. Månlandningen innebar inte bara en milstolpe för NASA och världen i sig – utan blev också avgörande milstolpe mellan USA:s och Sovjetunionens rymdkapplöpning....

10 fakta du antagligen inte visste om Neptunus

10 fakta du antagligen inte visste om Neptunus

Neptunus är den åttonde planeten från solen – en så kallad gasjätte, och har fått sitt namn efter havsguden Neptunus i romersk mytologi. Eftersom Pluto numer är klassad som en dvärgplanet innebär det alltså att Neptunus är den planet som är längst ut i solsystemet....