10 fakta du antagligen inte visste om mänskliga rättigheter

De mänskliga rättigheterna är en del av folkrätten och övrig internationell rätt, och preciseras i internationella överenskommelser. Dessa rättigheter reglerar relationen mellan statsmakten och individen och fastställer samtidigt vissa skyldigheter som staten har gentemot individen. De mänskliga rättigheterna har sitt ursprung i den engelska Magna Carta från 1215, den franska Deklarationen om människans och medborgarens rättigheter från 1789 och den amerikanska självständighetsförklaringen från 1776. Mycket har hänt sedan dess, men de mänskliga rättigheterna består minsann! Här är tio fakta som du bör känna till om de mänskliga rättigheterna! 01) År 1818 anklagades en engelsman för mord, men hävdade rätten till envig. Till allas förvåning blev han beviljad denna rätt, som fortfarande var passivt giltig. Han frikändes även när hans anklagare avböjde att visas på ”ärans fält.”

02) År 539 f Kr utfärdade den persiske kungen, Cyrus den store, första förordningen om de mänskliga rättigheterna. Han befriade slavar, förklarade att alla människor har rätt att välja sin egen religion och etablerade rasjämlikhet.

03) Frank Sinatra var en stor aktivist i medborgarrättsrörelsen, och vägrade att bo på hotell som inte tillät mörkhyade gäster. Han använde flitigt sina maffiaband för att hjälpa till att få fackföreningar bakom John F. Kennedy, eftersom han visste att de hade samma åsikter om lika rättigheter.

manskligarattigheter1

04) År 2003 skickade den ryska regeringen en specialstyrka i form av dödspatrull för att döda en människorättsaktivist som hämnd för att hon lämnade in ett klagomål till Europadomstolen. Hårda bud!

05) Enligt en engelsk lag, ”rätt till ljus”, har ägaren av en byggnad med fönster som har fått dagsljus i 20 år eller mer har rätt att förbjuda någon konstruktion eller andra hinder som skulle beröva honom eller henne dagsljuset.

06) Leo Ryan är den enda medlemmen i den amerikanska kongressen att någonsin ha dödats i ett tjänsteärende. Han mördades samtidigt som han undersökte brott mot de mänskliga rättigheterna i Jonestown.

07) Under 60-talet blev många afroamerikanska medborgarrättsdemonstranter från Detroit ”diagnostiserade” med schizofreni (på grund av deras ”fientliga” och ”aggressiva” beteende) och skickades iväg till mentalsjukhus. Vissa demonstranter var inlåsta i mer än 30 år och andra dog under ”behandlingen”.

manskligarattigheter2

08) Enligt islamisk lag har en kvinna rätt att annullera sitt äktenskap om hennes man är borta för länge, detta eftersom hennes rätt till intimitet är av största vikt.

09) Nya Zeelands regering gick med på att ta bort arbetstagarnas rätt att organisera fackföreningar inom filmproduktionsindustrin, och ge pengar till stora budgetfilmer gjorda i Nya Zeeland i utbyte mot att Warner Bros skulle spela in Hobbit-filmerna i Nya Zeeland.

10) Jacob Appelbaum, en man som upprepande gånger blivit haffad av amerikanska brottsbekämpande organ för sitt arbete med Wikileaks, greps en gång av den amerikanska tullen. De genomsökte honom efter telefoner eller bärbara datorer men fann bara ett USB-minne med de mänskliga rättigheterna.

 

Läs även
lutherkingjrfokus
10 fakta du antagligen inte visste om Martin Luther King Jr

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar