1
1 poäng

Marabou är ett svenskt varumärke för choklad, som idag ägs av Mondelēz International. Varumärket ägdes fram till 1990 av chokladföretaget med samma namn som etablerades år 1916 och var en av Sveriges största chokladtillverkare. Namnet kommer från den stork som prydde det norska moderbolaget Freias förpackningar och användes som Marabous logga ända in på 60-talet. Den ersattes då av en logga designad av Sigvard Bernadotte som fortfarande används. Idag äter svensken i snitt sju kilo choklad om året, och räkna med att mycket av detta kommer från just Marabou! Här är tio andra fakta som du antagligen inte kände till om chokladtillverkaren!

Marabou tillhör det norska moderbolaget Freia…

AB Chokladfabriken Marabou grundades som tidigare nämnt 1916 av norrmannen Johan Throne Holst, som ett dotterbolag till hans norska chokladföretag Freia. Freia nådde i början av 1900-talet en dominerande ställning i Norge med över 50% marknadsandel. Under första världskriget var de europeiska marknaderna stängda och bolaget riktade istället blickarna mot grannlandet Sverige. År 1916 bildade Freia tillsammans med Emissionsinstitutet Marabou. En fabrik som ritades av Ivar Tengbom uppfördes med en golvyta på 4 000 kvm i Sundbyberg utanför Stockholm.

Choklad var länge en lyxvara…

Choklad var länge en lyxvara, men tack vare det löpande bandets intåg i chokladfabriken kunde priserna sänkas till en folklig nivå i slutet av 30-talet. Först år 1957 fick chokladkakan Mjölkchoklad sin unika nya smak och är än idag en av svenskarnas favoritchoklad.

Namnet Marabou kommer från en stork…

Har du alltid undrat vad Marabou egentligen betyder? För ja, det betyder nämligen något. Eftersom företagsnamnet ”Freja” redan var registrerat i Sverige under Freias intåg på chokladmarknaden så fick företaget istället heta Marabou, efter marabustorken, som fanns med på det norska bolagets logotyp. Chokladen är med andra ord döpt efter en stork.

I två års tid såldes bara en typ av chokladkakor…

Innan deras succésäljande och klassiska schweizernöt-kaka lanserades år 1926 hette deras två andra första chokladkakor ”Topsy” och ”Siljan”. Dessa kom redan år 1924 respektive 1928. Det vill säga att de under två års tid bara sålde en enda typ av chokladkakor.

Aladdinasken – en jultradition sedan 1939…

Vad är en julafton utan en Aladdin- eller Paradis-ask? Ingenting, så klart! Asken, som säljs bättre än smör i solsken under juletider, lanserades år 1939 och har sedan dess varit en stor jultradition i de svenska hemmen, och självklart en favorit även hos barn!

Efter Aladdin öste företaget ut nya godismärken…

Efter Aladdinaskens intåg i de svenska hemmen blev det bara fler och fler nya godismärken, och några av de största, som än idag säljs, är bland annat JappDaim och Co-Co1934 lanserade företaget även det omåttligt populära tuggummit Toy, som nu på senare år har börjat att bli populärt igen.in.

Mmm… Marabou…

Deras slogan känner du nog till mer än gott och väl, men det var faktiskt inte förrän en reklamfilm på TV år 1956 som den först lanserades. I reklamfilmen medverkade både Sture Lagerwall och Yvonne Lombard.

Även Estrella ägs av Marabou…

På 1960-talet expanderade chokladtillverkaren genom att köpa upp snackstillverkaren Estrella och bageriet Diwong. Köpen finansierades genom en försäljningen av Findus till schweiziska Nestlé och slutfördes år 19621976 inledde Marabou ett nytt amerikanskt samarbete, nu med Hershey, som även blev delägare i Marabou-koncernen. År 1980 började Hershey även sälja Daim i USA, som har gjort stor succé i utlandet.

Och fler företag därtill…

År 1979 köpte Marabou även Göteborgs kex, som var i behov av en större aktör i samband med investeringar. Några år senare, 1982 för att vara mer exakt, tog Marabou tillsammans med systerbolaget i Norge Freia över chipstillverkaren Maarud. Efterhand integrerades Maarud och Estrellas verksamheter. År 1984 köpte företaget dessutom in sig i Slotts i Uppsala.

Dotterbolaget och moderbolaget blir ett och samma…

År 1990 sammanslogs Marabou med moderbolaget Freia till det nya bolaget Freia-Marabou. Norska HydroProcordia Food och Paulig var några av ägarna. År 1993 köptes dock företaget av Kraft General Foods, nuvarande Mondelēz International, för totalt tre miljarder norska kronor. De båda varumärkena Marabou och Freia finns dock kvar än idag.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win