10 fakta du antagligen inte visste om Marilyn Monroe

Marilyn Monroe, född Norma Jeane Mortenson (men med dopnamnet Norma Jeane Baker) föddes den 1 juni 1926 i Los Angeles, Kalifornien, och dog av en överdos den 5 augusti 1962 i Brentwood i Los Angeles, Kalifornien, 36 år gammal. Marilyn Monroe inledde sin karriär som fotomodell men skrev på ett filmkontrakt 1946. Under den tidiga filmkarriären var rollerna ofta små men allteftersom rollerna blev större och större blev hon känd som en sexsymbol. 1999 rankades Marilyn Monroe som den sjätte största kvinnliga filmstjärnan genom tiderna av ”American Film Institute”, och då känns det genast som en självklarhet att vi på 10fakta.se plockar fram tio viktiga punkter om just Marilyn Monroe! 01Marilyn tillbringade större delen av sin tidiga barndom i fosterhem och barnhem eftersom hennes mor var inlagd på mentalsjukhus. Under tonåren bodde hon med sin mors bästa vän, Grace McKee och hennes familj. Vid sexton års ålder, när McKee inte längre kunde ta hand om henne, gifte sig Marilyn för att slippa återvända till barnhemmet.

02

Enligt hennes första make, James Dougherty, hade hon en stor förkärlek till djur och hemlösa. En gång försökte hon att få in en ko i deras gemensamma hem för att den skulle slippa att stå ute i regnet.

marilynmonroe1
03När skådespelerskan Shelley Winters och Marilyn Monroe var rumskamrater i slutet av 1940-talet i Hollywood, var Shelley tvungen att åka iväg på ett jobb, och hade bett Marilyn att tvätta salladen som de skulle dela till middag. När hon kom tillbaka hade Marilyn hällt upp alla salladsblad i en liten balja med tvålvatten och skrubbade dem rena. Tydligen var inte matlagning hennes grej alls.

04En lite mindre känd fakta var att Marilyn Monroe stammade. Detta täcktes dock upp av vokala studiocoacher, som gav henne lektioner i att tala.

marilynmonroe2
05Det har rapporterats om att hon blev gravid två gånger, i juli 1957 och november 1958, under hennes äktenskap med Arthur Miller. Bägge graviditeterna led dock till missfall.

Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar