10 fakta du antagligen inte visste om Mars

Vintergatans röda stolthet, Mars. Medan vi jordbor har besökt Månen (ellar har vi verkligen det?) står Mars på tur. Stornationer förbereder sig och det har mer eller mindre uppstått en tävling om vem som kan ta sig dit först. Blir det amerikanarna, ryssarna, kineserna eller någon helt annan? Tills vi får svaret på det kan du åtminstone läsa tio intressanta fakta om planeten Mars.

01) Mars har haft många namn. Egyptierna gav planeten namnet ”Har dècher” (”Den röda”). Babylonierna kallade Mars för ”Nergal” (”Dödens stjärna”). Grekerna och romarna namngav planeten efter deras respektive gudar av krig, ”Ares” och ”Mars”. Hebréerna kallade den röda planeten för ”Ma´adim” (”Den som rodnar”). Gemensamt hos alla var i alla fall att många trodde den röda färgen kom från verkligt blod.

02) Kalendermånaden mars är faktiskt döpt efter planeten Mars.

03) De antika grekerna trodde att jorden var universums centrum och att den röda planeten var en av fem stjärnor som rörde sig runt vår planet.

mars1

04) Den röda färgen beror på järnoxid, även känt som rost, och har samma konsistens som talk. Bokstavligen talat är det alltså stenar av metall som rostar.

05) Ingen människa kan överleva de låga trycket som är på planeten. Om du skulle åka till Mars utan en lämplig rymddräkt skulle syret i blodet bokstavligen talat förvandlas till bubblor och leda till en omedelbar död.

06) Om du skulle åka i 100 km/h från jorden till den rödfärgade planeten skulle det ta dig exakt 271 år och 221 dagar för att komma dit.

mars2

07) Mars har den största labyrinten av korsande dalgångar i solsystemet. Labyrinten kallas ”Noctis Labyrinthus” (”Nattens labyrint”).

08) Mars har inte bara den största labyrinten i solsystemet, utan även de största och mest våldsamma sandstormarna. Deras vindar kan toppa upp till 200 km/h, vara i veckor och täcka hela planeten. De uppstår som oftast när planeten ligger som närmast solen.

09) Den miljö på jorden som efterliknar Mars som mest är Antarktis öknar. Trots detta är de mest krävande miljöerna på jorden mer lämpade för livet än ytan på Mars.

10) Den 27:e augusti 2003 var Mars som närmast jorden på närmare 60,000 år. Nästa gång planeten kommer vara så nära igen är år 2287. Informera gärna era barnbarnbarnbarnbarnbarn om detta.

 

Läs även
varplanetfokus
10 fakta du antagligen inte visste om vår planet

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar