Välj en sida

Marsvin är minst sagt ett socialt djur, och trivs i sällskap med både andra djur och människor. Med andra ord det perfekta sällskapsdjuret! Det kanske förklarar varför människan har haft djuren som husdjur ända sedan 1500-talet. Går du i tankarna på att möjligtvis införskaffa dig ett marsvin? Då rekommenderar vi att du läser det viktigaste om marsvinen, som du finner nedanför!

Kan inte producera C-vitamin…

Marsvinens kroppar kan inte producera egen C-vitamin, vilket gör att de dagligen måste få i sig C-vitaminer från sin föda.

Oerhört sociala…

De små lurvbollarna är verkligen vänliga små varelser. De känner igen och knyter band med sina människor som tar hand om dem, och är kända för att gnissla med glädje eller försöker klättra upp på sidorna av sin bur för att hälsa på dem. Detta är en av många anledningar till att marsvin är så populära sällskapsdjur, särskilt för barn. De är robustare än kaniner och mer utåtriktade än andra typer av små husdjur.

Man ska hålla det inom familjen…

Efter att ett marsvin av det manliga könet föds måste de separeras från sin mamma efter drygt fyra veckor. Detta för att de annars kommer att försöka para sig med sin mamma efter några veckor.

Behöver springa av sig minst en gång om dagen…

Ett marsvin kräver inte alltför mycket tid, men de kräver dock att behöva springa utanför sin bur vid minst ett tillfälle varje dag. Detta för både lek och integration med ägaren. Se dock till att miljön är trygg där marsvinet befinner sig.

Därför måste de alltid ha något att tugga på…

Deras tänder växer under hela deras livstid. Därför är det också viktigt att de har något att ständigt tugga på.

10 fakta du antagligen inte visste om Border collie

10 fakta du antagligen inte visste om Border collie

Hundrasen Border collie ingår i gruppen vallhundar och har sitt ursprung från Storbritannien. De härstammar från gränsområdet mellan England och Skottland, vilket också har blivit en del av hundrasens namn ("border" som betyder "gräns"). En undersökning från 2012/2013...

10 fakta du antagligen inte visste om guldfiskar

10 fakta du antagligen inte visste om guldfiskar

Guldfisk (Carassius auratus) är en söt- till brackvattensfisk som tillhör familjen karpfiskar. Det är en oerhört populär prydnadsfisk och hålls ofta i trädgårdsdammar och som akvariefisk. Men hur mycket vet du egentligen om guldfiskar? Här är tio kul fakta som du...

10 fakta du antagligen inte visste om dalmatiner

10 fakta du antagligen inte visste om dalmatiner

Den allmänna uppfattningen är att hundrasen dalmatiner har spritts över Europa med romerna, men man vet inte riktigt till hundra procent. Man är dock ganska överens om att den har sitt ursprung från Kroatien. Främst använde romerna den som gårds- och jakthund....