10 fakta du antagligen inte visste om marsvin

Marsvin är minst sagt ett socialt djur, och trivs i sällskap med både andra djur och människor. Med andra ord det perfekta sällskapsdjuret! Det kanske förklarar varför människan har haft djuren som husdjur ända sedan 1500-talet. Går du i tankarna på att möjligtvis införskaffa dig ett marsvin? Då rekommenderar vi att du läser det viktigaste om marsvinen, som du finner nedanför!01) Marsvinens kroppar kan inte producera egen C-vitamin, vilket gör att de dagligen måste få i sig C-vitaminer från sin föda.

02) Ett marsvin bits sällan i försvar, likt de flesta djur gör, utan nästan enbart för att de tror att din hand – eller annan kroppsdel – är mat.

03) De små lurvbollarna är verkligen vänliga små varelser. De känner igen och knyter band med sina människor som tar hand om dem, och är kända för att gnissla med glädje eller försöker klättra upp på sidorna av sin bur för att hälsa på dem. Detta är en av många anledningar till att marsvin är så populära sällskapsdjur, särskilt för barn. De är robustare än kaniner och mer utåtriktade än andra typer av små husdjur.

marsvin1

04) Efter att ett marsvin av det manliga könet föds måste de separeras från sin mamma efter drygt fyra veckor. Detta för att de annars kommer att försöka para sig med sin mamma efter några veckor.

05) Ett marsvin kräver inte alltför mycket tid, men de kräver dock att behöva springa utanför sin bur vid minst ett tillfälle varje dag. Detta för både lek och integration med ägaren. Se dock till att miljön är trygg där marsvinet befinner sig.

06) Deras tänder växer under hela deras livstid. Därför är det också viktigt att de har något att ständigt tugga på.

07) När ett marsvin hoppar upp och ner visar han eller hon lycka. Om du har ett yngre marsvin kommer du antagligen se detta en hel del även när de leker.

marsvin2

08) Marsvin är extremt känsliga för höga ljud.

09) För längesedan producerade man fram marsvinen i stora grupper för att använda som föda. Även än idag gör man detta i en del länder (speciellt i Sydamerika) och andra mindre stammar. Hur kan man äta dessa sötnosar?

10) Marsvinen älskar att bli klappade – oftast. Om de somnar i ditt knä medan du klappar dem är det ett sätt för dem att visa förtroende och kärlek.

 

Läs även
minigrisarfokus
10 fakta du antagligen inte visste om minigrisar

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar