10 fakta du antagligen inte visste om Marvel

Marvel grundades samma år som andra världskriget bröt ut, 1939. Trots att Marvel och DC Comics alltid varit konkurrenter har grunder till bra samarbeten ofta ägt rum, och gör än idag. Precis som DC Comics har en egen värld har Marvel en likaså, ”Marveluniversum”, där de olika karaktärerna och superhjältarna kan mötas. Under några få år i början på 1960-talet skapades de flesta karaktärerna från Marvel, och många av dem lever vidare än idag – större än någonsin.

Här är tio fakta som du bör känna till om ett av världens mest kända serietidningsbolag! 

01) Innan X-Men-serietidningarna kom var Wolverine ursprungligen en fiende till Hulken. I 1974 års nummer av ”The Incredible Hulk” (nr 180), hade den ursprungliga Wolverine inte infällbara klor, utan han bar handskar med klor istället. Han hade även djuriska sinnen och ilska likt Spindelmannens styrka.

02) År 1997 hade DC Comics och Marvel ett speciellt serietidningsnummer med Batman och Captain America tillsammans. Där anlitar den onda Red Skull Jokern för att stjäla en atombomb under andra världskriget. Jokern lyckas och levererar bomben till Red Skull, men är förskräckt när han får veta att Red Skull är av nazistiskt blod. Detta ledde till Jokerns berömda citat: ”Jag kan vara en kriminell galning, men jag är en amerikansk kriminell galning!”. När Red Skull hotar att släppa bomben över Washington D.C., bekämpar Jokern honom i flygplanets lastrum. När Captain America och Batman lyckas att ta över planet och flyga det i säkerhet över havet lyckas både Red Skull och Jokern hoppa av tillsammans med den exploderande bomben. Dock är både Captain America och Batman fortfarande övertygande om att de bägge lever på något sätt.

03) Från början var Hulken inte grönfärgad. I hans debut valde skaparen Stan Lee att Hulken skulle vara gråfärgad, just för att inte inkräkta på någon etnisk grupp. Färgläggaren Stan Goldberg hade dock problem med den grå färgen och blandade istället många olika nyanser av grått med lite grönt i. Efter att Stan Lee hade sett den första publiceringen bestämde han sig för att Hulken istället skulle vara grönfärgad, likt han är idag.

marvel1

04) Iron Man skapades av Stan Lee i form av en utmaning, att ingen läsare skulle tycka om honom och på så vis bli ”påtvingad” att läsa om honom. Iron Man har dock lyckats bli en populär och älskad karaktär under senare år.

05) Teenage Mutant Ninja Turtles var ursprungligen en parodi av Daredevil, och både Daredevil och Turtles skapades i form av samma misstag.

06) Trots att Marvel och DC Comics ständigt har varit konkurrenter har det emellanåt kunnat samarbeta och faktiskt gjort något riktigt bra av det. Delvis skapade de två företagen tillsammans ”Amalgam Comics”, där en kombination av deras kändaste superhjältar som finns i både Marvels och DC Comics världar. Bland annat har de fått fram karaktärer som ”Super Soldier” (Stålmannen/Captain America), ”Darkclaw” (Batman/Wolverine) och ”Iron Lantern” (Den Gröna Lantern/Iron Man).

07) En gång i tiden skapade Marvel en superhjälte vid namn ”Throg” (se bild nedanför), som var en groda och hade krafter likt Thor och tillhör en grupp kallad ”Pet Avengers”.

marvel2

08) Marvel har släppt ett serietidningsnummer kallat ”The Punisher Kills the Marvel Universe”, där ”The Punisher” tar dödsamtliga hjältar i Marvels världs, inkluderat sig själv.

09) Apocalypses blod kan hela andra mutanter, men är direkt dödligt för vanliga människor.

10) Thor har en gång slagit en fiende med så mycket kraft att det skapade ett svart hål och sög in hans fiende i det.

BONUS) Det har tidigare avslöjats att Tony Stark faktiskt adopterades och att Howard Starks biologiska son heter Arno Stark.

 

Läs även
dccomicsfokus
10 fakta du antagligen inte visste om DC Comics

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar