10 fakta du antagligen inte visste om The Matrix

Filmen The Matrix blev en riktig trendsättare när den kom år 1999, och har vunnit hela 4 Oscar©! Filmen anses även vara den 18:e bästa genom tiderna, enligt IMDb. Med största sannolikhet har du sett trilogin, men här är i alla fall tio fakta om den första filmen som du kanske inte kände till!01) När syskonen Wachowski lämnade idén till filmbolaget Warner, där en budget på 80 000 000 dollar skulle behövas, fick de istället som svar att de blev beviljade 10 000 000 dollar. Bröderna gick med på det, men använde hela budgeten under bara tio minuters filmande. De visade upp sina tio minuter för Warner, som blev helt lyriska och därefter gick med på att budgetera filmen med ytterligare 70 000 000 dollar.

02) Kung Fu-koreografen Woo-Ping Yuen vägrade inledningsvis att arbeta med The Matrix och hoppades att genom att be om en orimliga lön, skulle det avskräcka syskonen Wachowski. Det gjorde det dock inte. Då ställde han istället ett ultimatum, som han trodde de skulle avböja; att han skulle få fullständig kontroll över samtliga fightingscener och få träna skådespelarna hela fyra månader innan tagning. Bröderna gick med på det hela.

03) Sedan 1999 har den populära scenen ”Bullet Time” (se bild nedanför) setts i ytterligare cirka 20 filmer, mestadels parodier.

matrix1

04) Alla scener som äger rum inom ”The Matrix” har en lite grönare färgton, ungefär som att titta på det hela genom en monitor. Scener som utspelar sig på den verkliga jorden har istället en lite blåare färgton. Scenen där Neo slåss mot Morpheus, som varken ägde rum i The Matrix eller i ”verkligheten” hade en mer gulfärgad färgton.

05) Öppningsscenen där all action sker tog sex månaders träning och fyra dagars inspelning att slutföra.

06) Carrie-Anne Moss stukade sin vrist medan filminspelningen ägde rum under en av hennes scener, men beslutade att inte berätta för någon förrän efter inspelningen, då hon var rädd för att bli ersatt av någon annan.

07) I den grekiska mytologin är Morpheus guden av drömmarna, vilket kanske kan ses som lite ironiskt, då Morpheus i The Matrix väcker folk från deras drömtillstånd till verkligheten.

matrix2

08) Under mobilkonversationsscenen mellan Neo och Morpheus i MetaCortex-kontoret klättrade Keanu Reeves faktiskt upp i fönstret utan en stuntman, som var 34 våningar upp.

09) Inspelningen av helikopterscenen orsakade nästan att filmen fick avslutas, eftersom de flög helikoptern genom begränsade luftrummen i Sydney, Australien. Lagar i delstaten New South Wales i Australien fick ändras för att tillåta filmande av The Matrix, som på så vis kunde fortsätta.

10) Ett stort antal uppsättningar av enäggstvillingar fick anställas som statister för scenen ”Woman in Red” – där Morpheus tar Neo genom en datorsimulering av The Matrix – att skapa en illusion av ett upprepande program. Exempel på det hela: den långe mannen med bakåslickat hår och solglasögon i öppningensscenen ses sekunder senare som polis skriva en parkeringsbiljett.

 

Läs även
terminatorfokus
10 fakta du antagligen inte visste om The Terminator

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar