10 fakta du antagligen inte visste om mayaindianerna

06Mayaindianerna tvingades till kristendom av spanjorerna…
Mayaindianerna drabbades i stor utsträckning av spanjorernas tvångskristnande. Missionärerna brände deras skrifter och förstörde många gamla tempel för att bygga katolska kyrkor av och ovanpå ruinerna, ett paradexempel är Cholula.

07

Medellivslängden idag är 45 år hos en mayansk urinvånare…
Många urinvånare känner sig fortfarande förtryckta och diskriminerade. Deras levnadsvillkor är generellt sett mycket sämre än hos den övriga befolkningen. I Guatemala är till exempel deras barnadödlighet mycket högre, 20% emot hela landets 5,6%. Deras medellivslängd är 45 år mot hos hela befolkningen, 63 år.

mayaindianerna3

08Ättlingar till mayaindianer utgör 60% av Guatemalas befolkning…
Det andliga spelar fortfarande en stor roll och gamla mayanska traditioner lever vidare än idag hos de gamla mayaindianernas ättlingar. I Guatemala utgör de 60% av befolkningen. I Mexiko lever dessa kvar på Yucatánhalvön och i Chiapas, där många bor i små byar som ser ut ungefär som för tusen år sedan i kommuner med en mer stadsliknande centralort, till exempel tzotzil-talande i San Juan Chamula och Zinacantán. Dessa har kvar delar av sin gamla religion, men den har fått en stark katolsk prägel med helgon, träkors och messianska föreställningar förmedlade av cargo-företrädare som arrangerar riterna. I Chiapas rapporteras (2005) spanska muslimer ha bedrivit framgångsrik mission bland mayaindianerna.

09

Vulkanisk sten var ett flitigt använt material…
Mayaindianerna använde aldrig stål eller järn. Alla deras vapen gjordes av en vulkanisk sten som kallas obsidian.

mayaindianerna4

010Det finns inte bara en mayakalender – utan tre…
Mayabefolkningen använde sig av olika kalendrar (tre för att vara exakt). Av dessa var en av dem mer som den moderna gregorianska kalendern, som hade 365 dagar. Men de använde också långtidskalendern som ansågs återställas under år 2012, vilket ledde till profetian om jordens undergång vid 2012, eftersom kalendern tog slut där. Långtidskalendern använde sig utav cykler2 880 000 dagar.
Läs även
antikagreklandfokus
10 fakta du antagligen inte visste om att antikens Grekland

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar