10 fakta du antagligen inte visste om Metallica

Det amerikanska heavy metal-bandet bildades år 1981 i Los Angeles, Kalifornien. Bandet har sålt över 110 miljoner album världen över, varav 58 miljoner bara i USA, och räknas som ett av det mest inflytelserika bandet i sin genre. Debutalbumet  ”Kill ’Em All” gavs ut redan för 33 år sedan (1983), och så sent som år 2009 invaldes Metallica i ”Rock and Roll Hall of Fame”. Det här visste säkert redan det mest inbitna Metallica-fanet, men här följer ytterligare tio fakta som du kanske inte kände till om heavy metal-bandet!01) Bandmedlemmen Lars Ulrich är en hängiven konstsamlare. År 2008 sålde trummisen sin Jean-Michel Basquiat-målning ”(Untitled) Boxer” för 13 500 000 amerikanska dollar.

02) Det första instrumentet James Hetfield lärde sig att spela var faktiskt inte gitarr; det var piano redan vid nio års ålder.

03)Seek and Destroy”, utan tvekan den mest välkända låten från albumet ”Kill ’Em All”, släpptes faktiskt aldrig som singel. Endast två singlar kom från albumet – ”Whiplash” och ”Jump in the Fire”.

metallica1

04) Det har rapporterats om att Metallica lade cirka 400 000 dollarmusikvideon till låten ”The Memory Remains”.

05) James Hetfield är en duktig mekaniker som tillbringar en stor del av sin fritid på att arbeta med sina klassiska bilar. En av hans favoritbilar är en Blazer, som också kallas för ”The Beast”. Den är utrustad för att överleva jordbävningar och nukleära bomber. Mobil bunker?

06) Det första bandet som James Hetfield spelade i var faktiskt inte Phantom Lord, som många tror. Han spelade till en början med Obsession, och det var i detta band som han först kom i kontakt med  originalbasisten Ron McGovney i Metallica.

07) Lars Ulrich har spelat trummor för ett annat band tidigare. På Mercyful Fates album från 1993, ”In the Shadows”, lånade Ulrich ut sina färdigheter till låten ”Return of the Vampire”.

metallica2

08) Namnet på den konst som pryder omslaget till albumet ”Load” är ”Semen and Blood III”. Det är en blandning av blod och sperma, av konstnären Andres Serrano. Mysigt.

09) Den 6 juli år 1986 ställde Metallica in sin konsert i Evansville, Indiana, eftersom James Hetfield bröt sin handled i en skateboardolycka. Under nästan två månader avstod Hetfield från att spela gitarr, och den framtida medlemmen från ”Metal Chuch”, John Marshall, fick istället axla gitarrspelandet.

10) Den franska upplagan av 1984 års ”Ride the Lightning” innehöll ett feltryckt omslag. I stället för den standardiserade blåa färgen, råkade Bernett Records trycka upp albumet i en grön ton. Enligt uppgift finns det bara 400 gröna kopior att slåss om.

BONUS) Metallica har haft åtta officiella bandmedlemmar sedan de grundades år 1981.

 

Läs även
ironmaidenfokus
10 fakta du antagligen inte visste om Iron Maiden

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar