10 fakta du antagligen inte visste om Mexiko

Mexiko har på senare år blivit ett populärt resmål för den svenska turismen. Utöver den expanderande turismen från alla världens hörn har Mexiko minst sagt en spännande historia, som innefattar mycket konstigheter, krig, mord och fattigdom. Här är tio fakta som du bör känna till om tacosens hemland!

01) Fram till år 2008 betalade den amerikanska kedjan Walmart sina anställda endast med kuponger som bara gick att lösa in på just Walmart.

02) År 1985 donera Etiopien 5 000 dollar till mexikanska offer efter ett stort jordskalv. Detta för att Mexiko hjälpte till att försvara Etiopien när Italien invaderade dess land 1935.

03) År 2011 kidnappade en drogkartell en buss med hundratals passagerare som fick slåss mot varandra likt gladiatorer. Vinnaren fick som pris att utföra ett självmordsuppdrag. Kan tyckas vara ett mindre ärofyllt pris.

meixko1

04) I Mexiko finns det speciella papperskorgar avsedda för hundavföring. När du slänger din hunds bajs får du en stund gratis WiFi – ju mer bajs, desto mer WiFi. Hunduppfödare lär ju inte ha problem med internet i alla fall.

05) När den amerikanska kedjan Taco Bell försökte etableras i Mexiko fick företaget snabbt en stämpel som ”amerikansk skräpmat”. Kan tyckas konstigt eftersom tacos har sitt ursprung från Mexiko.

06) När USA invaderade mexikanerna år 1845 slogs de irländska amerikanarna vid mexikanernas sida. Fram till den sista striden, då irländarna fick slut på ammunition – slogs de istället med sina bajonetter. 85 irländare blev till slut tillfångatagna av den amerikanska regeringen och utsattes för tortyr och hängning. Detta är idag känt som den största massiva hängningen i Nordamerika.

07) Under de Olympiska Spelen i Mexiko år 1968 sprang en kenyan 3,2 km genom den mexikanska trafiken för att ta sig till startlinjen på stadiumet – med gallsten. Inte nog med detta, kenyanen vann dessutom guld efter loppet.

meixko2

08) Mexikos regering skickade 300 000 mexikanska arbetare till USA under andra världskriget för att hjälpa sin allierade vän med arbetskraft till industrier och farmer.

09) År 2010 var det 3 622 mord i staden Juarez, Mexiko. En annan stad, som bara ligger 1,5 km längre bort, El Paso, räknas som en av Amerikas säkraste städer, med bara fem mord på ett år.

10) I Mexiko kan artister betala sin skatt med hjälp av konstverk som de själva har skapat.

 

Läs även
usafokus
10 fakta du antagligen inte visste om USA

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar