10 fakta du antagligen inte visste om kvinnor inom militären

Land efter land rustar upp sin militär, andra länder rustar ner. Vissa länder saknar försvar helt och hållet. Vad som är på det klara dock är att spänningen mellan USA och Ryssland inte har varit så dålig sedan kalla kriget. I många länder används kvinnor inom militära tjänster på grund av desperation och en möjlighet att kunna rekrytera fler. I andra länder erbjuds kvinnor en karriär och riktig tjänstgöring. Från land till land är det så individuellt, men här är i alla fall tio fakta som du bör känna till om kvinnor inom militären.


<
01) Tjeckiens militära styrka består av hela 11% kvinnor. Dock tillhör majoriteten administrationen och andra kontorstjänster, trots att de får deltaga i samtliga sektioner som en manlig militärtjänsteman får.

02) I Frankrike har kvinnor fått göra militärtjänst sedan 1800-talet, dock bara inom vapenfria tjänster. Den kvinnliga skaran av utbildade kvinnliga militärer växte avsevärt under 1914, då kvinnor började att utbilda sig inom sjukvården för att ta hand om de skadade på krigsfronterna. 1939 fick kvinnor börja utbilda sig vid fronten och så sent som 1972 delar de samma status som männen. Frankrikes trupp består idag av cirka 15% kvinnor.

03) Världens första kvinnliga stridspilot kommer från den turkiska armén, och oavsett om du är man eller kvinna i Turkiet delar du samma uppgifter och träning.

kvinnorinommil1.jpg

04) Det enda islamska landet där kvinnor kan verka inom högre grader i militären är landet Pakistan. Idag finns det cirka 4 000 beväpnade kvinnor inom Pakistans armé.

05) I Grekland fick kvinnor tjänstgöra inom militären först efter andra världskriget, och än idag kan de inte uppnå samma höga status som en manlig militär kan.

06) I Norge har kvinnor fått deltaga inom militären sedan 1938 och är idag uppe i 7% av den totala styrkan. Först 1995 fick kvinnor också verka inom ubåtsstyrkorna, och Norge är än idag ett av de få länder där kvinnor är tillåtna nere i ubåtarna.

07) Den ryska armén består av cirka 100 000 kvinnor, vilket motsvarar cirka 10% av deras marktrupp. För att motivera kvinnor till att ansluta sig till armén, som Ryssland kallar det, hålls årligen en ”Fröken Militär”-tävling, likt en skönhetstävling för de kvinnliga militärerna.

kvinnorinommil2

08) Australien är ett av de länder med flest kvinnor inom militären på hela 13% av den totala försvarsstyrkan. Trots de höga siffrorna får kvinnor endast utföra 75% av samma sysslor som män får göra.

09) Israel är ett av de få länder där värnplikt är obligatoriskt för både män och kvinnor. Däremot är en utbildning för en kvinna endast två år lång, medan männen får kämpa i ett helt år längre. Under Israels självständighetskrig under 1948 fick kvinnor bara deltaga inom vapenfria tjänster. Nu, på senare år, har det öppnat upp sig mer och mer för kvinnor i landet.

10) Även USA har en stor andel kvinnor inom militären – hela 15% består av kinnor, där de får utföra samma tjänster som män får göra. Kvinnornas öppning och guldår var under 1991 års krig vid Persiska viken.

BONUS) Redan år 1621 fick de svenska männen ta med sig sina fruar till militärtjänster. Till skillnad från många andra länder kunde kvinnor i Sverige utföra militärtjänstgöring på egen hand redan 1924. Sedan 1989 har det inte funnits några regler eller hinder för hur långt en kvinna kan gå inom militären och göra samma karriär som en man kan. Dock består bara den svenska armén av cirka 10% kvinnor.

 

Läs även
kvinnorfokus
10 fakta du antagligen inte visste om kvinnor

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar