10 fakta du antagligen inte visste om minigrisar

Man kan lätt tro att just minigrisar är en specifik ras, men så är inte fallet. Minigris är nämligen ett samlingsnamn för små raser av det vanliga tamsvinet, som hålls som sällskapsdjur och väger mindre än 80 kg som vuxen. Minigrisen hade en popularitetsvåg under 1980- och 1990-talet, men trenden har börjat att komma tillbaka. Normal vikt för en vuxen minigris är mellan 20-40 kg, men det förekommer också både större och mindre varianter. Går du i tankarna på att skaffa en minigris som husdjur? Här är tio fakta om sötnosarna som du bör känna till innan!


01) Minigrisen, och grisar överlag, klassas som den tredje smartaste djurrasen som vi känner till, efter delfiner och schimpanser.

02) Grisar svettas inte likt majoriteten av andra husdjur, så de behöver inte vältra sig i vatten eller lera för att kyla ner sig. Men skulle minigrisen vilja roa sig i vatten så kan de i alla fall simma!

03) Små griskultingar kommer att välja en spene från sin mor när de äter och alltid återvända till samma valda spene vid varje måltid.

minigrisar1

04) Minigrisars dräktighetstid är i tre månader, tre veckor och tre dagar.

05) Som tidigare nämnt är minigrisar oerhört smarta husdjur. Inte nog med att de reagerar på sitt tilltalsnamn, de lär sig också genom att iaktta andra djur och även människor. De kan också lösa komplexa problem och glömmer sällan någonting (likt en elefant). Enligt studier är en fullvuxen minigris ungefär lika utvecklad i hjärnan som ett barn i åldern 3-5 år.

06) Är du trött på att ditt husdjur ständigt får loppor? Då kanske en minigris vore ett bra alternativ, då loppor inte dras till minigrisars päls.

07) Minigrisar kan vara lekfulla och är därför ett mycket roligt och givande husdjur. De gillar bland annat att leka med bollar, bebisleksaker och leksaker för hundar och katter.

minigrisar2

08) Grisar gillar inte att bli burna så mycket, men de älskar att gosa på bröstet eller i ditt knä. Med andra ord är det ett väldigt givande och kärleksfullt husdjur. De är dessutom ett oerhört socialt djur som gärna vill integrera med både familjen och andra husdjur.

09) Minigrisar har en oerhört dålig syn, och på grund av hur deras ögon är placerade har de svårt att se upptill. Däremot har de ett luktsinne som heter duga, och öppnar du kylskåpet är de snabbt där för att kolla om det kanske är dags för en godsak!

10) Det är inte bara människor som kan få sömnapné. Det har visat sig vara ett stort problem även hos minigrisar, och visst finns det hjälpande utrustning att köpa även för ditt ursöta husdjur!

 

Läs även
katterfokus
10 fakta du antagligen inte visste om katter (del 1)

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar