10 fakta du antagligen inte visste om M&M´s

M&M´s är en sorts chokladkonfektyr som i sitt originalutförande består av mjölkchoklad med ett skal (dragé) av sockerkaramell. M&M´s tillverkas i färgerna röd, gul, blå, grön, orange och brun – med undantag för kampanjer eller de extra färger som går att beställa på deras hemsida. Flera andra varianter än mjölkchoklad finns, bland annat de som är fyllda med jordnötter, jordnötssmör, mandel eller riscrisp. Sockeröverdraget gjordes för att chokladen skulle ”smälta i munnen och inte i handen”, vilket också var produktens slogan under många år. Här följer ytterligare tio fakta som du måste veta om världens godaste och sötaste chokladbitar.01) När Forrest var i England under andra världskriget för att lansera sin välkända Mars-choklad upptäckte han tidigt att många brittiska soldater bar på små chokladbitar i rörformade paket. Detta tog han med sig till USA, och till en början var M&M´s till för de amerikanska soldaterna, som enkelt kunde bära med sig sin choklad i plaströr, just för att slippa smält choklad i fickorna.

02) Kan något så oskyldigt som M&M´s bli anklagade för något bisarrt? Absolut! År 2012 anklagade biodlare en närliggande godisfabrik producerades M&M´s för att ha ”förorenat” deras biodlingar. Detta då bina plötsligt började producera honung i rött och blått. Man misstänkte att det hade med färgämnena från godisfabriken att göra, men vid en närmare titt visade det sig att M&M´s var helt oskyldiga- eller ja, mer eller mindre. Bina hade nämligen varit ute på upptäcktsfärd till en biogasodling, där en container med gamla M&M´s låg slängda.

03) M&M´s har haft sin andel av konstiga stämningar mot sig. År 2008 stämde Robert ”The Naked Cowboy” Burck – som uppträder med sin gitarr iklädd endast cowboytillbehör och underkläder – M&M´s på miljontals dollar efter att bolaget hade visat bilder som presenterade en M&M´s-figur med gitarr och vita cowboystövlar i en annonskampanj. Burck hävdade att annonserna hade gett ett intryck av att han också gjorde reklam för M&M´s. De två parterna nådde till slut en förlikning.

MandM1

04) Under en period på 70- och 80-talet kunde du inte äta rödfärgade M&M´s-godisar. Anledningen var att färgämnet förbjöds av FDA, då det hade visat sig att vissa specifika ämnen i färgen kunde leda till cancer. Däremot innehöll M&M´s aldrig just detta specifika färgämne, men stoppades ändå för att inte skapa kontrovers. Först år 1987 kunde du åter igen smaska i dig de rödfärgade chokladbitarna!

05) Detta låter så osannolikt att det är ofta tros vara en vandringssägen, men det är faktiskt 100% sant: det legendariska rockbandet ”Van Halen” krävde att M&M´s regelbundet skulle finnas tillgängliga på backstage – men helt utan de brunfärgade! Det här konstiga kravet ställdes under deras världsturné år 1982.

06) År 1996 utvecklades M&M´s-figurerna och blev snabbt en favorit. Idag är de i princip lika välkända som Musse Pigg och Bart Simpson.

07) Även astronauter trycker då och då i sig chokladbitar av M&M´s och är den mest ätna choklad i rymden. Anledningen till populariteten utanför jordklotet beror på att de är relativt enkla att äta.

MandM2

08) År 2001 lanserade företaget bakom de små runda chokladbitarna en global tävling där man fick rösta fram en ny temporär färg som skulle användas till chokladgodisarna. Människor från över 200 länder deltog i undersökningen, som genomfördes med hjälp av telefoner, via hemsidor, e-post och även på plats i kiosker och närbutiker. Resultatet var väldigt splittrat, men lila slutade på förstaplats, med fyra procentenheter mer än tvåan – havsblå.

09) Om du är trött på de redan existerande färgerna som säljs i butikerna kan du välja och vraka bland andra färger på deras hemsida.

10) För att göra dig av med kalorierna som bara en enda M&M´s innehåller behöver du gå tvärs över en hel fotbollsplan – på långsidan.

 

Läs även
godisfokus
10 fakta du antagligen inte visste om godis

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar