10 fakta du antagligen inte visste om Mona Lisa

06Målades inte på duk…
Tavlan målades aldrig på duk, som man gör och gjorde i vanliga fall. Istället är den målad direkt på tre bitar av trä, som är ungefär 3,8 centimeter i tjocklek.

07

Över ett decennium på små detaljer…
Leonardo Da Vinci uppfann bland annat saxen och spelade violin. Men vad som kanske är mest anmärkningsvärt är att han lade hela tolv år på att måla Mona Lisas läppar.

08Stals från franskt museum mitt på ljusa dagen…
År 1911 ville Vincenzo Peruggia ta tillbaka Mona Lisa-målningen till Italien efter att ”den hade blivit stulen av Napoleon”. Han gick helt enkelt in i nationalmuseet Louvren i Frankrike, lyfte bort målningen, tog den till en närliggande trappuppgång, tog bort ramen, gömde den under sin rock och gick helt enkelt ut med den i tydlig syn.

09

Har råkat ut för flera ”attentat”…
År 1956 kastade en boliviansk man en sten på målningen, vilket resulterade i att tavlan fick ett märke och på så vis blev skadad.

Värd åtskilliga miljoner dollar…
Värdet
går upp och ner på tavlan i princip hela tiden, men mätt i dagens kurs ligger det nuvarande värdet på cirka 782 000 000 dollar. Om museet skulle sälja den för det priset eller inte är en helt annan fråga. Eller om de skulle sälja den överhuvudtaget. 
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om Leonardo Da Vinci

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar