Välj en sida

Monopol är ett av de mest klassiska sällskapsspelen genom tiderna. År 2008 hade det sålts över 250 miljoner spel och dem räknade då med att ungefär 500 miljoner människor har spelat Monopol nån gång i sitt liv. Idag finns spelet att köpa i över 100 000 affärer världen över.

Skapades av en uppfinnare…

Det populära familjespelet är ingen nyhet direkt. Monopol skapades redan år 1933 av den amerikanska uppfinnaren Charles Brace Darrow.

Första spelet var helt handgjort…

De första tillbehören till Monopol var gjorda diverse saker Charles hade i sett eget hem. Alla kort var handskrivna och hotell- och huspjäserna täljde han själv ut av små träbitar. Spelplanen var gjord av en vaxduk.

Finns till alla plattformar…

För dig som känner att du inte riktigt hör hemma bland brädspel och föredrar de lite mer tekniska utgåvorna; från och med år 2008 kan du spela monopol i din iPhone och Androidlur.

Över 300 olika utgåvor…

Idag finns det över 300 olika versioner av detta klassiska sällskapsspel. Många av dem är inspirerade av olika filmtitlar och idrottslag.

Högklackat var till för män…

År 1990 kom den första varianten av Monopol Junior som lämpar sig för barn under åtta år. Succén var ett faktum, även om originalversionen fortfarande sålde bättre.

10 fakta du antagligen inte visste om schack

10 fakta du antagligen inte visste om schack

Målet för spelet är att angripa ("schacka") motståndarens kung på ett sådant sätt att kungen inte längre har några regelrätta drag till sitt förfogande. När kungen inte längre har några drag till sitt förfogande innebär det schackmatt och man har förlorat...