10 fakta du antagligen inte visste om sällskapsspelet Monopol

Monopol är ett av de mest klassiska sällskapsspelen genom tiderna. År 2008 hade det sålts över 250 miljoner spel och dem räknade då med att ungefär 500 miljoner människor har spelat Monopol nån gång i sitt liv. Idag finns spelet att köpa i över 100 000 affärer världen över.

Här kommer tio fakta du antagligen inte visste om det spel som får familjer att ryka ihop varje dag!

01) Monopol skapades redan år 1933 av den amerikanska uppfinnaren Charles Brace Darrow.

02) Dem första tillbehören till Monopol var gjorda diverse saker Charles hade i sett eget hem. Alla kort var handskrivna och hotell- och huspjäserna täljde han själv ut av små träbitar. Spelplanen var gjord av en vaxduk.

03) Från och med år 2008 kan du spela monopol i din iPhone.

mzl.wcnjvfwb.640x960-75

04) Idag finns det över 300 olika versioner av detta klassiska sällskapsspel. Många av dem är inspirerade av olika filmtitlar och idrottslag.

05) År 1990 kom den första varianten av Monopol Junior som lämpar sig för barn under åtta år.

06) Den längsta omgången av monopol höll på i 70 dagar i sträck! Rekordet för att spela monopol längst sittandes i ett badkar och även under vatten är ca 4 dygn.

07) När Fidel Castro blev president i Kuba beordrade han att alla monopolspel i hela Kuba skulle förstöras. Han trodde att spelet skulle öka kubanernas förtroende för kapitalismen.

Cuba_Monopoly_ChrisGoldberg

08) I originalspelet fanns det tio stycken spelpjäser av metall. Dessa var ett strykjärn, en handväska, en lykta, en racerbil, en fingerborg, en sko, en hatt, ett slagskepp, en kanon och tills sist en gunghäst. I dagens monopolspel finns det endast åtta pjäser.

09) Det dyraste monopolspelet som någonsin tillverkats är värderat till ca två miljoner dollar. Det skapades av en juvelerare vid namn Sidney Mobell i San Francisco år 1998.

10) År 1973 så introducerades världsmästerskapen i Monopol i USA, det tog dock två år innan icke-amerikanska medborgare fick delta.

 

Läs även
supermariofokus2
10 fakta du antagligen inte visste om Super Mario

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar