10 fakta du antagligen inte visste om Mors Dag

Idag firar vi i Sverige Mors Dag! För vissa är det årets största och mest betydelsefulla dag! Har du glömt att hänga ut flaggan behöver du inte oroa dig, då det ännu inte är en officiell flaggdag, likt grannlandet Finland. Men förhoppningsvis är det en officiell flaggdag även hos oss i Sverige snart! Mors dag firas alltid sista söndagen i maj, men det visste du väl redan? Under tiden som du levererar blommor och paket till din mor bjuder vi på lite läsning som kan vara kul att veta om just Mors Dag!01) I den grekiska mytologin hölls vårfestivaler för att hedra moderns gudinnan, kallad Rhea. Hon var hustru till Kronos och ansågs vara mor till många gudar.

02) År 1870 föreslog en kvinnlig aktivist, författare och poet vid namn Julia Ward (hon skrev ”Battle Hymn of the Republic”) att en dag av fred och starkt förespråkade andra kvinnor att stå upp mot kriget. Från denna grund kunde hon få staden Boston att erkänna mors dag den andra söndagen i juni.

03) Under mors dag säljs det i princip 25% av alla sålda blommor under årets gång.

morsdag1

04) Något populärt att ge sin mamma på mors dag är nejlikor, som sägs vara gjorda från Jesus mammas tårar.

05) Förr i tiden brukade man ge rosa och röda nejlikor till de mammor som ännu är vid livet, och lägga vita nejlikor på gravarna för de mödrar som gått bort.

06) Forskning har på senare år visat att om du ger din mor en bukett med blommor är det inte bara positivt psykiskt, utan även för hälsan.

07) I de flesta språk med latinska bokstäver börjar ordet ”mamma” på just ”m”.

morsdag2

08) Vad har du tänkt att ge din mor just idag? Har du idétorka kan du ta del av några av de vanligaste presenterna: kort, blommor, utbjudning på restaurang, smycken, presentkort, kläder, sparesor, böcker, skivor, husgeråd och även trädgårdsredskap.

09) I det forna Jugoslavien skulle barnen binda fast sin mamma på mors dag. Det enda sättet hon kunde komma loss på var om hon skulle ge sina barn godsaker.

10) Den yngsta mamman någonsin som har firat mors dag var en femårig flicka från Lima, Peru, år 1939.

Med detta sagt önskar vi alla härliga och starka mammor en hjärtligt god Mors Dag!

 

Läs även
kvinnorfokus
10 fakta du antagligen inte visste om kvinnor

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar